Stručnjaci otkrivaju

Zašto djeca sve češće bježe od kuće?

  • Извор: РТС
  • 18.02.2022. 16:29

Za mladićem iz Kruševca Srbija je tragala 43 dana. Pronađen u jednom stanu na Vračaru u Beogradu, a svojoj porodici je rekao da želi da živi svoj život. RTS je pitao stručnjake da li adolescenti u posljednje vrijeme češće beže od kuće i zbog čega se odlučuju na taj korak.

Za tinejdžerom koji je prije nekoliko mjeseci otišao od kuće policija je tragala nekoliko dana. Kada je završio svoju avanturu, vratio se kući, a svojoj porodici, kojoj je priredio pravu dramu, rekao je da je želio da živi svoj život. Ko to brani ovim mladim ljudima da žive i šta oni podrazumijevaju pod tim "svoj život".

Sigurno je da niko ne zna tačne razloge za odlazak od kuće, ali stručnjaci pretpostavljaju da mladi to rade da bi isprobali sreću. Moguće je da pojedina djeca jednostavno imaju avanturistički duh ili žele da zbog neke loše situacije da nestanu na nekoliko dana.

Uobičajeni problemi odrastanja, tvrde psihijatri. Suština je u bliskosti i povjerenju između roditelja i djece. Danas malo ko ima klasično radno vrijeme. Roditelji, često, rade više poslova, manje su kod kuće, pa su deca često prepuštena sama sebi.

"U jednoj situaciji gdje ona ili ne smiju da se obrate roditeljima u vezi ispunjenja nekih svojih želja ili roditelji nisu tu, ona uče ono što im se nudi preko virtuelnog svijeta i to je u stvari razlog tih odlazaka", navodi za RTS Ivica Mladenović, psihijatar.

Jedan od razloga bježanja od kuće može biti i to što djeca smatraju da ih roditelji ne razumiju, pa nemaju povjerenja u njih. Još je gore ako u svojim namjerama dobiju podršku vršnjaka ili neke druge osobe jer će ih to dodatno motivisati da svoj problem riješe bjekstvom iz doma.

Nestanak djeteta roditelji prijavljuju policiji. Treba da dostave fotografiju i podatke i policija odmah kreće u potragu. Koriste se termovizijske kamere, policijski službenici pretražuju teren, a uključeni su i pripadnici Žandarmerije.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник