Večernje novosti

Zašto je Lirim Zeka bio u Mitrovici uoči ubistva Ivanovića?

  • 29.12.2018. 08:55

Srpski istražni organi u okviru istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića provjeravaju zašto je kontroverzni albanski biznismen Lirim Zeka boravio u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici u blizini mjesta zločina 15. januara, dan prije atentata, pišu Večernje novosti.

U tekstu se navodi da bi ovo moglo da baci novo svjetlo na mučko ubistvo Ivanovića i istragu koja već skoro punu godinu dana tapka u mjestu.

Prema saznanjima lista, srpski organi provjeravaju šta je Zeka, koji ima "debeli" policijski dosije, uopšte radio u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici neposredno prije zločina i da li ima neke veze ili saznanja o ubistvu.

Sagovornici lista navodeda je ovo zanimljiv detalj, jer je riječ o čovjeku koji ima bliske odnose sa mnogima iz prištinske vlasti, koja je do sada uglavnom opstruisala istragu, ne dostavljajući Beogradu čak ni čaure sa mjesta zločina.

U tekstu se navodi da je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, da bi krivicu usmjerio ka Srbiji, rekao da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića nalaze u Beogradu, kao i da je istraga u veoma važnoj fazi.

List navodi da je Zeka, između ostalog, vlasnik albanskog fudbalskog kluba Skenderbeg iz Korče, čiju delegaciju je predvodio na utakmici sa Partizanom u Beogradu, odigranoj u okviru prošlosezonskog takmičenja u Ligi Evrope.

UEFA je u međuvremenu Skenderbeg kaznila izbacivanjem iz evropskih takmičenja na devet godina zbog namještanja mečeva.

List navodi da je Zeka (55) i počasni predsjednik FK Trepča 89 iz južne Kosovske Mitrovice i vlasnik restorana "Konak L", koji se nalazi preko puta zgrade vlade u Prištini i važi za mjesto okupljanja prištinskih političara.

Zeka je, navodno, pod zaštitom Tačija, ali i blizak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim je u stalnom kontaktu.

Prema informacijama lista, Zeka se od osamdesetih godina dovodi u vezu sa krađama i falsifikovanjem dokumenata u Njemačkoj, krijumčarenjem i trgovinom drogom u toj zemlji i Švajcarskoj, ilegalnom trgovinom oružjem i vojnom opremom za muslimanske snage u BiH, kao i silovanjem u Srbiji i ubistvom u Hrvatskoj.

Prema operativnim saznanjima lista, Zeka je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko Kosova i Metohije, do zemalja Zapadne Evrope, a poslije rata na Kosmetu dovodili su ga u vezu sa rukovodiocima tzv. OVK Hašimom Tačijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem.

Novosti navode da se sumnja da je bio uključen i u pomaganje političkih ubistava članova i simpatizera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

U tekstu se dodaje da ga Unmik policija, od dolaska na Kosmet, Lirima Zeku držala na oku zbog veza sa organizovanim kriminalom.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.