Brisel

Završen sastanak Vučića i Kurtija, slijede odvojeni susreti

  • Извор: Агенције
  • 18.08.2022. 13:08

Zavšen je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u Briselu.

U Briselu je završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kako prenosi taj medij, slijede odvojeni bilateralni sastanci lidera Srbije i iz Prištine sa evropskom stranom, sa ciljem da se dvojica lidera ponovo zajedno okupe kasnije u toku dana.

Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Mediji javljaju da je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu nešto prije 12 sati ušao i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar.

Vučić se prije tog sastanka sastao sa Boreljom i Lajčakom u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", napisao je Vučić na nalogu na Instagramu uz fotografiju sa Boreljom.

Prethodno, Borelj i Lajčak su razgovarali sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Borelj: Očekujem da Kurti i Vučić budu fleksibilni

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da očekuje da na današnjem sastanku u Briselu Vučić i Kurti budu otvoreni i fleksibilni, da nađu zajednički jezik. Borelj je na Tviteru naveo da su nedavne tenzije na sjeveru KiM još jednom pokazale da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji.

"Sazvao sam jutros sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom su pokazale da je vrijeme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik", naveo je Borelj.


 


Тагови: