Ana Brnabić

Zbog nepoštovanja CEFTE slijedi prijava protiv Prištine

  • 23.11.2018. 22:09

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je večeras da će Srbija u ponedjeljak, 26. novembra, podnijeti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja Cefta sporazuma.

"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje Cefte i od Unmika, pošto je Unmik potpisnik Cefte, i tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezni prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od Unmika i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Prema njenim riječima, paralelno sa tim gledaće se da bude pokrenut postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenose beogradski mediji. 

"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a, osim kršenja SSP-a i Cefte važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tačaka poštovanje fundmanetalnih ljudskih prava", naglasila je Brnabićeva. 

Tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala kada je riječ o SSP je izričita obaveza poštovanja i primjene Cefta sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom, pogotovo iz briselskih pregovora i treće poštovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lijekove. 

"Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistiramo da takse budu vraćene u normalu, da budu nastavljeni razgovori sa Prištinom", navela je Brnabićeva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.