Predsjednik Češke

Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namjerno izvinio u Pragu

  • Извор: Агенције
  • 30.01.2023. 14:59

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je prije dvije godine rekao da se izvinjava što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije.

“Prije dvije godine sam rekao da se izvinjavam što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije. Rekao sam to namjerno u Pragu, jer da sam izgovorio u Beogradu, moglo bi da djeluje na neki drugi način. Ni češki političari, ni češki mediji ono što sa rekao nisu napadali”, kazao je Zeman.

Češki predsjednik je čestitao Srbiji na uspješnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.

“Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bježali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vrijedi više od riječi. Јoš jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti, rekao je Zeman.

On je podsjetio da je nastojao da Češka opozove priznavanje Kosova, to je, kako je rekao, učinio  i parlament, ali se politička situacija promijenila.

“Prevagnule su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator”, rekao je česški predsjednik.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина