Новинар и директор КЦ Грачаница

Живојин Ракочевић о дешавању у Ракитници: Циљ је избацивање СПЦ-а из тамошњег живота

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 13:22

Због насилне провале и злоупотребе објекта Српске православне цркве у селу Ракитница на Космету, Епархија рашко-призренска је поднијела кривичну пријаву против Николе Џуфке и тражила да полиција разјасни околности око учешћа представника општине Подујево у овом кривичном чину.

Свештеник Епархије рашко-призренске Станиша Арсић посјетио је у пратњи тзв. косовске полиције оскрнављени Цркву Светог архангела Михаила у Ракитници код Подујева али наишао на закључану цркву.

О овом догађају, за АТВ је причао Живојин Ракочевић, новинар и директор Културног центра Грачаница.

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Како каже, то је преседан, који би могао прерасти у праксу.

- То је дио једног великог процеса који заправо значи да је та самозвана организација, непризната, преузела Цркву Светог архангела Михаила. То је храм, који се налази далеко од пута. За њега се мало знало. Свештеник Станиша Арсић је покушао да уђе у цркву, али је на вратима био катанац. Та црква је оскрнављена и спаљена 1999. године, да би након тога била штала за стоку локалних Албанаца. Међутим, они су то обнављали без ичијег знања. Данас смо дошли у фазу да су је готово преузели, закључали и у цркву нисмо могли ући. Ово је преседан. Који би могао бити пракса. На стотине објеката, светиња, цркава, споменика, наших из прошлости, се налази у градовима и селима Косова. Зато је КиМ јединствено и то је наше власништво. Од прије три дана, схватамо да у поједине објекте нећемо моћи да уђемо. Полиција је рекла да је кључ код неких локалних сељака. Догодио се преседан, као што се десило у Црној Гори када је Мираш Дедеић, самопрозвани митрополит са својим људима упадао у храмове и тамо служио. Изгледа да је почела нова фаза гдје ће се Српска православна црква огољено борити за власништво на Косову - истакао је Ракочевић.

Епархија рашко-призренска: Кривична пријава против Џуфке, полиција да разјасни све околности

Епархија рашко-призренска: Кривична пријава против Џуфке, полиција да разјасни све околности

Циљ овог срамног напад је јасан, избацивање Српске православне цркве из тамошњег живота.

- Циљ је избацивање СПЦ-а из живота. Та логика је сљедећа, ако у одређеним крајевима нема Срба, онда сматрају да то припада Косову. То је процес тзв. "косоваризације" културног насљеђа на КиМ. На Косову постоје три доминантна културна насљеђа, српско, османско и косовско, али и нова администрација, коју су успоставили међународна заједница и власт у Приштини. Једноставно, желе да изграде нову државну нацију. Јасно је да имају "великоалбанске идеје". То се види на фотографијама. Тај наводни свештеник је разапео заставу Албаније унутар олтара и ту служио. Промијенио је име цркве у цркву Фана Нолија. То је врло опасан преседан који може послужити за примјер за друге цркве и објекте - навео је Ракочевић.


Он је додао је скрнављене постало дио тамошњег живота, тј односна према српском културном насљеђу. 

Подсјећамо, група лица провалила је, заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Албаније, у Цркву Светог архангела Михаила у селу Ракитница.

У црвку су провалили како би наводно обавили црквени обред, саопштила је данас Епархија рашко-призренска.

Пратите нас и путем Вибера