Донесене пресуде

68 дјеце умрло од сирупа за кашаљ

  • Извор: Агенције
  • 28.02.2024. 17:45

Суд у Ташкенту пресудио је да су оптуженици криви за кривична дјела у распону од утаје пореза, продаје неквалитетних или кривотворених лијекова, злоупотребе положаја, немара, кривотворења, до мита.

Оптужени су осуђени на казну затвора од двије до двадесет година.

Прошле године пријављена је смрт 18-оро дјеце повезаних са сирупима против кашља које производи компанија “Марион Биотех” у Индији, а у Узбекистану дистрибуише “Курамакс Медикал”, јавља “Индепендент”.

Студија Свјетске здравствене организације (СЗО) показала је да два сирупа против кашља компаније “Марион Биотех” не задовољавају стандарде.


Зашто касице прасице имају тај облик

Зашто касице прасице имају тај облик

У извјештају су утврђене неприхватљиве количине двију отровних твари: диетилен-гликола и етилен-гликола. Оба су опасна за људе и могу бити смртоносна ако се конзумирају.

Компанија није признала одговорност, али Министарство здравства Индије забранило јој је рад.

Од почетка овог ужасног случаја утврђено је да је због отровних сирупа умрло чак 68-оро дјеце, извијестила је новинска агенција “Ројтерс”.

Увоз лијекова

Синг Рагвендра Пратар, индијски извршни директор “Курамакс Медикала”, био је међу 23 оптужене особе. Осуђен је на 20 година затвора.

Остали оптужени којима су изречене дуготрајне затворске казне су бивши високи званичници који су били одговорни за издавање дозвола за увоз лијекова.


Конаковићу смета застава Српске: Послао протестно писмо Црној Гори

Конаковићу смета застава Српске: Послао протестно писмо Црној Гори

Суд је, такође, најавио одштету од 63.000 фунти која ће бити исплаћена свакој од породица 68-оро дјеце која су умрла од конзумације сирупа, као и четворо друге дјеце која за посљедицу имају инвалидитет.

Сирупи против кашља произведени у Индији довели су до смрти чак 70-еро дјеце у Гамбији 2022. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)