Florida

Ajkule na kokainu

  • Извор: РТС
  • 26.07.2023. 16:16

Možda zvuči kao scenario nekog filma B produkcije, ali naučnici smatraju da se agresivne i gladne ajkule hrane paketima halucinogenih droga koje trgovci bacaju u vodu kod obale Floride.

Ajkule na kokainu biće u fokusu predstojeće Nedjelje ajkula na Diskaveriju, a stručnjaci su analizirali da li okeanski predatori zaista napadaju, grizu i unose narkotike koje u zapakovanim paketima blizu obale bacaju trgovci drogom.

„Naslov emisije jeste pomalo senzacionalistički, ali želimo da se pozabavimo pravim problemom. Sve što proizvedemo, sve što stavimo u naša tijela završi u prirodnim vodotokovima, a morski život, od kog zavisi naš opstanak, izložen je tome“, kaže doktorka Trejsi Fanara, jedna od predvodnica istraživačkog tima.

Snimak ledi krv u venama: Ajkula zamalo odgrizla glavu roniocu

Snimak ledi krv u venama: Ajkula zamalo odgrizla glavu roniocu

Brojne studije pokazale su da su ribe u morima izložene farmaceutskim proizvodima i narkoticima, poput kokaina, metamfetamina, ketamina…

„Ukoliko su ove bale kokaina izvor zagađenja, veoma je moguće da su ajkule pod uticajem hemikalije. Kokain je toliko rastvoriv, da ukoliko se stvori samo mali otvor u paketu, čitav sadržaj će brzo završiti u vodi“, navodi Fanara.

Tigar se igrao, pa upao u bazen, jedva se spasao

Tigar se igrao, pa upao u bazen, jedva se spasao

Očekuje se da će Ajkule na kokainu biti je jedan od najgledanijih segmenata Nedjelje ajkula na Diskaveriju, posvećene svim mogućim vrstama, od velikih bijelih i čekićara do ostalih manjih vrsta ajkula.

U istraživanju koje je obavljeno kod arhipelaga Florida Kiz i koralnog grebena, a Fanara i britanski morski biolog Tom Hird primijetili su da se ajkule u tom području čudno ponašaju.

Jedna čekićara, koje se obično klone ljudi i bježe od njih, krenula je direktno na njih. Primijetili su i pješčanu ajkulu kako pliva ukrug kao da je fokusirana na izmišljeni objekat.

Pingvini: Imaju samo jednog partnera tokom cijelog života

Pingvini: Imaju samo jednog partnera tokom cijelog života

Takođe su sproveli i eksperimente, bacajući bale slične onima koje bacaju trgovci drogom, a ajkule su vrlo brzo počele da otkidaju komade.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм