СЗО

Алармантан пораст морбила у Европи - 45 пута више него у 2022!

  • Извор: Агенције
  • 24.01.2024. 16:07

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је прошле године у Европи забиљежен “алармантан” пораст случајева малих богиња - има их скоро 45 пута више него 2022.

Како стручњаци упозоравају, број случајева и даље је у порасту и потребне су “хитне мјере” да би се спријечило даље ширење морбила.

Око 42.200 људи је заражено 2023. године, преноси BBC.

СЗО вјерује да је то резултат мањег броја дјеце која су вакцинисана против ове болести током пандемије вируса корона.

"Ово је забрињавајуће. Вакцинација је једини начин да се дјеца заштите од ове потенцијално опасне болести“, рекао је Ханс Клуге, регионални директор СЗО.

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Мале богиње могу бити озбиљна болест у било ком узрасту. Често почињу високом температуром и осипом, који обично нестаје у року од 10 дана - али компликације могу укључивати упалу плућа, менингитис, сљепило и нападе.

Најугроженије су бебе које су премладе да би примиле прву дозу вакцине, затим труднице и лица са ослабљеним имунитетом.

Од свих земаља у европском региону тражи се да брзо открију и реагују на епидемије морбила, уз давање вакцина већем броју људи. СЗО је саопштила да су морбиле прошле године погодиле све старосне групе - и младе и старе.

Полиција моли грађане да помогну у препознавању мушкарца

Полиција моли грађане да помогну у препознавању мушкарца

Све у свему, два од пет случајева била су код дјеце узраста од једне до четири године, а један од пет случајева код одраслих од 20 и више година.

У периоду од јануара до октобра 2023. године, 20.918 људи широм Европе примљено је у болницу са богињама.

У двије земље је такође пријављено пет смртних случајева од морбила.

Стопе вакцинације за прву дозу ММР вакцине, која штити од морбила, пале су са 96 одсто у 2019. на 93 одсто у 2022. широм Европе.

Унос друге дозе је пао са 92 одсто на 91 одсто у истом периоду. Тај наизглед мали пад у примјени вакцинације значи да је више од 1,8 милиона дјеце у Европи пропустило вакцинацију против малих богиња током те двије године.

Шта смо све увезли из Кине

Шта смо све увезли из Кине

"Пандемија вируса корона значајно је утицала на перформансе система имунизације у овом периоду, што је резултирало нагомилавањем невакцинисане и недовољно вакцинисане дјеце“, саопштила је СЗО. 

Са поновним процватом међународних путовања и укидањем мјера социјалног дистанцирања, ризик од ширења морбила преко граница и унутар заједница је много већи - посебно међу недовољно вакцинисаним популацијама, наводи се у саопштењу.

Чак и земље које су постигле статус елиминације морбила су у опасности од великих епидемија, упозорила је СЗО. Како се наводи, потребно је да се 95 одсто дјеце вакцинише са двије дозе против морбила у свим заједницама како би се спријечило ширење ове веома заразне болести.

Шта све можете да посјетите у Паризу потпуно бесплатно

Шта све можете да посјетите у Паризу потпуно бесплатно


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: