Kabul

Američka ambasada pozvala svoje državljane da odmah napuste Avganistan

  • Извор: Курир
  • 09.08.2021. 13:13

Američka ambasada u Kabulu prije dva dana pozvala je sve američke građane da odmah napuste Avganistan koristeći dostupne mogućnosti u ovom slučaju navedena je opcija komercijalnih letova.

Ovo upozorenje dolazi u trenutkua kad je čak pet avganistanskih gradova palo u toku vikenda, a danas u ruke Talibana pao je i šesti.

"S obzirom na bezbjednosne uslove i smanjen broj zaposlenih, sposobnosti Ambasade da pomogne građanima SAD u Avganistanu su izuzetno ograničene, pa čak i unutar Kabula, navedeno je na sajtu Abasade SAD u Kabulu.

Kako je navedeno ambasada može obezbijediti sredstva za povratak za građane SAD koji trenutno ne mogu da priušte kupovinu komercijalne karte za SAD.

Američki državljani su takođe pozvani i da za dodatne informacije, kontaktiraju Ambasadu na poseban mejl.

Američka ambasada podsjeća građane SAD da je 27. aprila 2021. godine Stejt Department naredio odlazak iz američke ambasade u Kabulu službenika američke vlade čije se funkcije mogu obavljati drugde zbog sve većeg broja prijava nasilja i prijetnji u Kabulu. Savjet za putovanja u Avganistan ostaje Nivo 4- Ne putujte zbog kriminala, terorizma, građanskih nemira, otmica, oružanih sukoba i COVID-19. Domaći letovi i putevi kopnenog transporta izvan Kabula strogo su ograničeni i podložni su otkazivanju ili zatvaranju.

Građani SAD treba da se upišu u Program za upis sigurnih putnika (STEP) da bi dobili bezbjednosna ažuriranja i osigurali da vas ambasada može kontaktirati u hitnim slučajevima. U slučaju budućeg službenog leta za evakuaciju, Ambasada bi obavestila građane SAD upisane u STEP o dostupnoj pomoći.

Međutim, Ambasada ponavlja da bi američki građani trebali napustiti Avganistan što je pre moguće koristeći raspoloživi komercijalni prevoz i ne planiraju se oslanjati na letove američke vlade.

Тагови: