Denver

Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav

  • Извор: Б92
  • 06.06.2023. 07:39

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, a 1985. godine je počeo da poverljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on "kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobavještajne tehnike, istrage, desetine povjerljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrijednosti".

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Haos na turniru u Splitu: Ukrajinski treneri šutirali djecu iz Sarajeva

Haos na turniru u Splitu: Ukrajinski treneri šutirali djecu iz Sarajeva

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine i nakon što je utvrđeno da informacije i dalje stižu do Sovjetskog Saveza, u Birou je intezivirana istraga o Hansenu.

On je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati "na djelu".

"Ono što smo željeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na djelu", rekla je bivša zamjenica pomoćnika direktora Kontraobavještajnog odjeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sjedištu FBI u januaru 2001. godine, nakon čega je uhapšen.

Navijači dogovorili tuču, policija spriječila veći haos

Navijači dogovorili tuču, policija spriječila veći haos

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vrijeme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu.

Тагови: