Амерички покушаји одвраћања Кине угрожавају Јапан

  • Извор: Б92
  • 16.12.2023. 16:49

Роб Филипс, портпарол америчке пацифичке војске, најавио је амерички план да позиционира ракете средњег домета земља-ваздух у Индо-Пацифику сљедеће године.

Примарни циљ овог маневра је јачање капацитета САД за одвраћање Кине.

Према изворима, списак ракета овог распоређивања може да садржи ракете земља-ваздух Томахавк и ракете земља-ваздух Стандард-6 (СМ-6). Оперативни домет ових пројектила креће се од 500 до невјероватних 2.700 километара.



Узаврело у СДС: Савић и Перић питају се зашто их градоначелник Бијељине напада

Узаврело у СДС: Савић и Перић питају се зашто их градоначелник Бијељине напада

Ово будуће распоређивање Кина сматра агресивним понашањем. Кинески медиј Соху упозорава да би значајно распоређивање америчких ракета против Кине послало опасно претећи сигнал.

Соху пише:

"Како је развој Кине у посљедње вријеме порастао у многим доменима, Сједињене Државе су настојале да угуше Кину на различите начине како би ограничиле њен успон. То је довело до провокација кроз пловидбу ратних бродова и авиона унутар кинеских територијалних вода".

Члан конгреса ухваћен док је снимао геј филм са младићем у конференцијској сали

Члан конгреса ухваћен док је снимао геј филм са младићем у конференцијској сали

Лист додаје да су Тајван и Тајвански мореуз у средишту текућег спора између Кине и САД. Током година, САД су усмјеравале велике испоруке оружја у Тајпеј, што је потез који Пекинг оштро критикује. Пекинг сматра да ове пошиљке прелазе "црвену линију Кине".

Кинески стручњаци вјерују да Јапан, који види америчко војно присуство као сигурносну мрежу, може сматрати распоређивање ракета чином "претјеране одбране".

Виши истраживач у "Carnegie Endovment" тврди да би Гуам вјероватно био почетно мјесто за распоређивање пројектила. Јапански аналитичари, изненађујуће супротно кинеској перспективи, сугеришу да би Јапан поздравио распоређивање ракета против Кине од стране Вашингтона.

Јаки удари вјетра праве проблеме на електро мрежи у Херцеговини

Јаки удари вјетра праве проблеме на електро мрежи у Херцеговини

Неки непристрасни војни стручњаци имплицирају да би Јапан, у случају сукоба у региону, могао бити прва мета Кине због потенцијалног распоређивања ракета на јапанском тлу.

Пратите нас и путем Вибера