Dva ratna broda

Američki ratni brodovi plove Tajvanskim tjesnacem

  • Извор: Агенције
  • 28.08.2022. 09:24

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom tjesnacu, rekla su tri američka zvaničnika za Rojters, što je prva takva operacija od pojačanih napetosti s Kinom zbog posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nansi Pelosi Tajvanu.

Posljednjih godina su američki ratni brodovi, a povremeno i savezničkih zemalja poput Velike Britanije i Kanade, rutinski plovili kroz tjesnac, izazivajući ljutnju Pekinga.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan vlastita teritorija uprkos prigovorima demokratski izabrane vlade u Taipeiju, pokrenula je vojne vježbe u blizini ostrva nakon posjeta Pelosi početkom avgusta, a te vježbe su nastavljene.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj SAD da se miješa u unutrašnje poslove Kine.

Zvaničnici su, pod uslovom anonimnosti, u subotu rekli da krstarice američke mornarice "Chancellorsville" i "Antietam" sprovode operaciju koja je još u toku, prenosi Index.

Uski Tajvanski tjesnac često je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla u Tajvan 1949, nakon što je izgubila građanski rat s komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Тагови: