Entoni Blinken

Američki visoki zvaničnik iznenada u Kijevu, cure detalji

  • Извор: Б92
  • 06.09.2023. 16:46

Američki državni sekretar Entoni Blinken koji je stgao u iznenadnu posjetu Kijevu, dolazi zbog prespore ukrajinske kontraofanzive, navode mediji.

Kako se navodi, zvanično će Blinken u Ukrajini provesti dva dana i čak će prespavati u Kijevu. Takođe zvanično, on će vjerovatno objaviti novi paket američke pomoći vrijedan milijardu američkih dolara.

Plan je Ii da se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kao i s ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik iz Stejt departmenta.

Galamio na vozača autobusa: Šta sviraš koje pi*** materine, pu** ku***, je**m ti mater

Galamio na vozača autobusa: Šta sviraš koje pi*** materine, pu** ku***, je**m ti mater

Na početku posjete, Blinken je rekao da je Ukrajina ostvarila "dobar napredak" u svojoj kontraofanzivi i poručio da je u posjetu došao kako bi pokazao stalnu i odlučnu američku podršku Ukrajini tokom rata.

"I ja sam ovdje, prije svega, da izrazim našu stalnu i odlučnu podršku Ukrajini dok se nosi sa ovom agresijom. Vidjeli smo dobar napredak u kontraofanzivi, što je veoma ohrabrujuce", rekao je Blinken.

Snimljen trenutak eksplozije na tržnici u Ukrajini

Snimljen trenutak eksplozije na tržnici u Ukrajini

On je dodao da SAD žele da se uvjere da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo kako bi njena kontraofanziva bila uspješna, "već da ima ono što joj je potrebno na duži rok, da se pobrinemo da ima snažna sredstva odvraćanja, jak odbrambeni kapacitet, tako da se u buducnosti ovakve agresije se više ne dešavaju".

"Mi smo odlučni da nastavimo da radimo sa našim partnerima dok grade i obnavljaju snažnu ekonomiju, jaku demokratiju", poručio je Blinken.

Milić Vukašinović: Neće me biti za par sedmica...

Milić Vukašinović: Neće me biti za par sedmica...

Ipak, prećutno se govori o tome da SAD smatraju da je ukrajinska kontraofanziva prespora, uprkos ogromnim novčanim i vojnim sredstvima koja su stigla u Ukrajinu.

Provejavanje takvih vijesti koje idu na račun kritika Kijeva da ima lošu taktiku čak je naljutilo ukrajinske dužnosnike i podstaklo Kulebu da kritičarima poruči da "zaćute".

Američki zvaničnici pak paze da javno ne kritikuju ukrajinsku vojnu taktiku i prošle sedmice su rekli da su primijetili značajan ukrajinski napredak u zadnja 72 sata na jugoistoku zemlje.

Peskov: Vagner ne postoji

Peskov: Vagner ne postoji

Vašington želi da razgovara s Ukrajincima o tome kako napreduje ofanziva, da procjeni potrebe na ratištu i mjere koje treba preduzeti za jačanje ukrajinske energetske sigurnosti uoči zime, rekao je još zvaničnik koji je želio da ostane neimenovan.

"Mislim da je najvažnije da dobijemo stvarnu procjenu od samih Ukrajinaca", rekao je on i dodao: "Želimo da vidimo, čujemo kako namjeravaju da napreduju u nedjeljama koje dolaze."

Jeziva smrt u Aranđelovcu, tijelo poslato na obdukciju

Jeziva smrt u Aranđelovcu, tijelo poslato na obdukciju

Jutarnji list međutim podsjeća da uprkos snažnoj američkoj podršci Ukrajini do sada, nekoliko republikanskih kandidata za predsjedničke izbore dovodi u pitanje dalje pomaganje toj zemlji zbog čega raste zabrinutost hoće li Vašington moći da podržava Ukrajinu u istoj mjeri kada se 2024. zaoštri američka predizborna kampanja.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da "diktatori i autokrati ne smiju oduzeti dio teritorija susjedu i zadržati ga nekažnjeno." "Zato je dobro vrijeme podsjetiti američki narod zašto je ovo važno." - b92.

Koliko novca su Hrvati potrošili u BiH u ovoj godini

Koliko novca su Hrvati potrošili u BiH u ovoj godini


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.