Geopolitika

Amerika pokušava da "Sjevernim tokom" neutrališe rusko oružje

  • 02.06.2021. 10:42

SAD žele da potpišu novi sporazum o strateškom naoružanju sa Rusijom kako bi blokirale rusku veliku prednost u pogledu, prije svega, hiperzvučnog naoružanja i to pokušavaju da izdejstvuju odustajanjem od protivljenja gasovodu "Sjeverni tok dva", navodi portal "Geopolitika".

SAD žele da se u ugovor uključe nova ruska oružja u kojima Rusija trenutno ima značajnu prednost /što priznaju i američki vojni analitičari/, a koja su, za razliku od američkih, već uključena u rusku vojsku.

Prema navodima britanskog lista "Dejli mejl", Rusi iduće godine počinju sa testiranjem svoje nove tajne hiperzvučne rakete kodnog naziva "ostrota" /oštrina/.

NJima će biti naoružani bombarderi "Tu-22M3" i lovci-bombarderi "Su-34".

"Geopolitika" piše da se nove ruske hiperzvučne rakete smatraju sljedećom fazom ruskog nenuklearnog štita.

Stručnjaci kažu da će te rakete Rusiji pružiti vodeći položaj u sferi visokotehnološkog oružja i da će moći da izvedu neometane napade na vrlo zaštićene ciljeve.

To je opasno po sadašnje američke interese i strategije čiji je cilj što brže uspostavljanje nove konačne globalne dominacije, koje ne može biti bez vojne.

Vrijeme ovoga puta nije na strani SAD, već, prije svega, Kine pa se ništa ne smije prepustiti slučaju, smatraju u Vašingtonu.

U tu svrhu SAD Rusiji daju određene "ustupke" poput "Sjevernog toka dva".

Međutim, procjenjuje "Geopolitika", taj američki "ustupak" Rusima vrlo je diskutabilan.

Kao prvo, on je rezultat američkog straha da bi daljim protiscima na "Sjeverni tok dva" SAD sasvim zaoštrile odnose sa NJemačkom.

Takođe, insistiranje na zaustavljanju "Sjevernog toka dva" imalo bi negativne posljedice po američke favorite na njemačkim jesenjim izborima - Zelene, koji su kod kuće ionako izloženi kritikama da previše ne mare za ključne njemačke interese.

Uostalom, kada, i ako, Zeleni budu participirali u budućoj saveznoj vladi u Berlinu ko može garantovati da isporuke ruskog gasa "Sjevernim tokom dva", pa makar do tada bio i u potpunosti izgrađen, neće biti "zamrznute" sve dok se Moskva ne počne ponašati onako kako očekuje Brisel, a to znači - nikad.

Sve se više-manje vrti u krug, prema dobro poznatim američkim strategijama koje se decenijama ponavljaju i više ni za koga ne predstavljaju iznenađenje.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin nije bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov i njegov predstojeći sastanak sa predsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom predstavljaće kulminaciju dugotrajne geopolitičke partije šaha, koju Putin i te kako zna da igra.

Šanse da će Putin sada ići "uhodanom stazom" Gorbačova, koja je dovela do rušenja SSSR-a, ravne su nuli, procjenjuje se u tekstu.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина