Pentagon

Amerika šalje Ukrajini novo oružje

  • Извор: Агенције
  • 30.08.2022. 20:00

Pentagon šalje u Ukrajinu novo oružje i opremu koje će bolje pripremiti njenu vojsku za borbu protiv ruskih trupa na bližim udaljenostima. To signalizuje da Кijev i njegove pristalice vide priliku za povratak izgubljene pozicije nakon nedjelja artiljerijskih duela duž linija fronta.

Ukrajinski zvaničnici otvoreno govore o ofanzivi na strateški lučki grad Herson koji drži Rusija, ali postoji malo dokaza da je Ukrajina spremna da izvede operaciju koja bi tražila veliki broj vojnika, oklopnih vozila i moćnog oružja bližeg dometa za savladavanje brojčano nadmoćnije ruske vojske.

Čini se da je najnoviji paket prvi korak ka rješavanju ovih nedostataka u naoružanju koje koče kontranapad ukrajinskih snaga, posebno preko miniranih područja u blizu dobro ukopanih ruskih pozicija. Uspješna ofanziva bi uključivala sposobnost napada sa različitih udaljenosti, piše Vašington post.

Pomoć od skoro 800 miliona dolara koja je objavljena prošle nedjelje uključivaće 40 vozila otpornih na bombe opremljenih valjcima koji pomažu u detoniranju mina, kao i lakše haubice koje je lakše pomjerati od snažnijih topova koje je Amerika ranije poslala. Pomoć će takođe uključivati beztrzajne puške sa dometom od nekoliko stotina metara i lansere projektila ograničene na manje od tri kilometra — mnogo bliže od trenutne udaljenosti između ukrajinskih i ruskih jedinica na mnogim mjestima.

– Raščišćavanje mina je zaista dobar primjer kako će Ukrajincima biti potrebna ova vrsta sposobnosti da bi mogli da proguraju svoje snage naprijed i ponovo zauzmu teritoriju. Ovo su sposobnosti koje povećavaju mobilnost Ukrajinaca u veoma izazovnom okruženju, posebno na jugu – rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane.

Oklopna vozila poznata kao MRAP, ključna vozila u ratovima u Iraku i Avganistanu, štitila bi trupe od eksplozija i vatre iz malokalibarskog oružja, dok bi aktivirala mine valjcima koji štrče sa prednje strane poput antena jastoga.

Američka bezbjednosna pomoć posljednjih mjeseci bila je fokusirana na rakete i haubice dugog dometa, kao što su precizni raketni sistemi za višestruko lansiranje, poznati kao HIMARS. To oružje je bilo efikasno u preciznom gađanju neprijateljskih komandnih mjesta i skladišta municije i dovelo je do smanjenja obima ruskog granatiranja. Ali oni nisu pomjerili linije fronta.

– Nismo vidjeli značajno ponovno zauzimanje teritorije, ali vidimo značajno slabljenje ruskih pozicija na različitim lokacijama – rekao je visoki zvaničnik.

Ukrajinske trupe su se borile da probiju teritoriju koju drži Rusija ili da iskoriste ranije kontraofanzive, poput one u blizini Hersona u junu koja je oslobodila sela u regionu. Ukrajinske snage od tada nisu mnogo napredovale i našle su se na ravnom terenu dok ruske trupe gomilaju artiljerijske jedinice u to područje i pokreću izviđačke misije da ispitaju ukrajinsku odbranu.

Rakete TOV koje se šalju u Ukrajinu mogu da se postave na teški tronožac ili utovare na zadnji dio vozila poput Hamvija. Ta postavka omogućava trupama da lansiraju projektil i brzo odu da izbjegnu povratnu vatru – tehnika poznata kao “pucaj i bježi”.

Hamvi se takođe može koristiti za vuču novoisporučenih haubica kalibra 105 mm, koje mijenjaju snagu i domet radi lakšeg transporta i manevrisanja u poređenju sa težim haubicama M777 koje je Amerika već poslala.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.