ICAN

Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja

  • Извор: РТ Балкан
  • 12.06.2023. 19:37

SAD su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Kako je navela, ova municija se nalazi u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

"Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama", kazala je Sanders-Zakre na brifingu.

Nuklearne sile se ubrzano naoružavaju: Svijet ulazi u jedan od najopasnijih perioda u istoriji čovječanstva

Nuklearne sile se ubrzano naoružavaju: Svijet ulazi u jedan od najopasnijih perioda u istoriji čovječanstva

Ona je naglasila da je ICAN izuzetno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji i podsjetila na kubansku raketnu krizu.

"Takve akcije su potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata. Evropske zemlje koje pozivaju cijeli svijet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemjerne", poručila je ona.

Prema njenima riječima, veoma je važno da se pogledaju svi "instrumenti koje imaju kako bi se poboljšala ova transparentnost i da se postave pitanja: šta su ove bombe i gdje se nalaze?".

NATO traži od Kine da bude transparentnija u vezi sa nuklearnim oružjem

NATO traži od Kine da bude transparentnija u vezi sa nuklearnim oružjem

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) je međunarodna organizacija osnovana 2007. godine, čija je svrha promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmiještanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Kako je Putin naveo, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdijevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom. 

Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane Pakš

Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane Pakš

On je napomenuo da se time ne krše međunarodne obaveze, budući da Rusija ne prenosi svoj arsenal na susjednu republiku, već "radi ono što su SAD radile decenijama".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.