"Блумберг"

Америка упозорава: Неизбјежно је, Иран ће напасти Израел у наредним данима!

  • 11.04.2024. 11:04

САД и њихове савезнице, према извјештају "Блумберга", предвиђају потенцијални ирански напад ракетама или дроновима на Израел, позивајући се на изворе упознате с обавјештајним информацијама.

Потенцијални напад, током којег би били коришћени високо прецизних пројектили, могао би да се деси у наредним данима, навели су извори на основу процјена америчких и израелских обавјештајних служби.

Иран је запретио да ће ударити на Израел у знак одмазде за напад на конзулат у Дамаску прошле недјеље у којем су убијени високи ирански војни званичници. Израел није експлицитно признао да стоји иза тог напада, иако је традиционално слиједио политику двосмислености о операцијама у Сирији, Либану...

Израелским западним савезницима је речено да би израелска влада и војни објекти могли бити гађани, али се не очекује да ће бити, рекли су они. "Блумберг" наводи да Америка помаже Израелу у планирању и размјени обавјештајних процена. Израел је обавијестио своје савезнике да чекају да дође до напада, како би покренуо још једну копнену офанзиву против Хамаса у Рафи, иако није јасно колико брзо би та операција могла да почне.

Израелу пријети одмазда Ирана, ево шта им Бајден поручује

Израелу пријети одмазда Ирана, ево шта им Бајден поручује

Амерички и западни обавјештајци указују на напад из Ирана, али, како наводе, то не мора нужно да значи да ће ударити на сјевер Израела. 

Израелски званичници се слажу са ставом савезника. Они су такође јавно запријетили Ирану да ће, ако удари на израелско тло, Израел узвратити.

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеј, рекао је јуче да Израел "мора бити кажњен" и да ће "бити кажњен" због напада на ирански конзулат у Сирији за који Техеран криви Тел Авив.

Русија упозорава грађане да не путују на Блиски исток: Спрема ли се већа ескалација?

Русија упозорава грађане да не путују на Блиски исток: Спрема ли се већа ескалација?

"Зли режим је направио грешку, мора бити кажњен и биће кажњен", рекао је Хамнеи у обраћању поводом обиљежавања Рамазанског бајрама.

Стране дипломатске мисије се већ припремају за потенцијалне ударе, правећи планове за ванредне ситуације и евакуацију, рекао је извор, напомињући да нису били свјесни да било које западне мисије планирају хитну евакуацију.

Док су САД тражиле од Израела прекид ватре у Гази, Бајденова администрација је такође сигнализирала да је спремна да подржи земљу у случају напада Ирана или његових заступника.

Још није јасно да ли би потенцијални напад Ирана и његових представника претворио сукоб у шири, дуготрајнији рат, наводи даље извор "Блумберга".

Израелске амбасаде се такође сматрају метом потенцијалних напада након прошлонедјељног напада на Дамаск, а неколико мисија широм свијета је затворено, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.