"Њујорк тајмс"

Америка забринута због израелске тактике у Гази: Шаљу генерала који је разорио Фалуџу

  • Извор: РТ Балкан
  • 24.10.2023. 12:08

Бајденова администрација забринута је због израелске тактике за предстојећу копнену инвазију у Гази, која не само што нема планове који би могли да функционишу, него чак нема ни оствариве циљеве. Зато је, пише "Њујорк тајмс", Пентангон у ратно подручје послао групу официра предвођених маринцем са три звјездице, генерал-потпуковником Џејмсом Глином.

Глин је раније помагао у вођењу снага специјалних операција против Исламске државе и служио је у Фалуџи, у Ираку, током неких од најжешћих борби у граду, пренио је АП.

Операција Фантомски бијес у Фалуџи, била је заједничка америчко-ирачка офанзива против побуњеника која се одиграла у веома густо насељеном подручју и у којој је убијено више од хиљаду цивила и побуњеника, а у нападу је коришћено хемијско оружје, бијели фосфор.

Непријатељ кога се Израел прибојава: Шта је Хезболах и колико је моћан

Непријатељ кога се Израел прибојава: Шта је Хезболах и колико је моћан

Званичник Пентагона за "Њујорк тајмс", међутим, тврди да распоређивање генерала Глина не значи да ће Америка убудуће доносити одлуке за Израел. Глин, наводно, неће бити на терену у Израелу ако започне упад у Газу.

Њихова улога је како тврде само савјетодавна, па су тако два америчка званичника, раније истакла да је Америка савјетовала Израелце да одустану од копненог рата, и то преко министра одбране Лојда Џ. Остина.

Остин је имао скоро свакодневне разговоре са својим израелским колегом Јоавом Галантом како би разговарали о оперативним питањима, испоруци америчког оружја Израелу и распоређивању америчке војске у региону. 

Он је такође говорио о повратку талаца као приоритету, писао је раније "Њујорк тајмс" и савезнике је упозорио да би градска борба - блок по блок - у Гази била "дугорочни напор". Ирачкој војсци, уз помоћ Сједињених Држава, како је напоменуо, било је потребно девет мјесеци да разбије Исламску државу из Мосула, у вријеме док је био шеф Централне команде Сједињених Држава, а америчке трупе подржавале своје курдске и ирачке колеге у борби.

Америка савјетује Израелу да одгоди копнену операцију

Америка савјетује Израелу да одгоди копнену операцију

"Прва ствар коју сви треба да знају, а мислим да сви знају, јесте да је градска борба изузетно тешка", рекао је Остин за Еј-Би-Си њуз.

Он међутим, тврди да је "охрабрио" Галанта да "води своје операције у складу са ратним правом", будући да амерички званичници све више брину да би копнена инвазија на Газу могла довести до огромног губитка живота цивила.

Извори "Њујорк тајмса" тврде и да администрација брине јер Израелске одбрамбене снаге још увијек немају јасан војни пут за постизање циља премијера Бењамина Нетанијахуа да искорени Хамас.

Бајден је чак и јавно то инсинуирао, када је током свог обраћања у Тел Авиву, Израел упозорио да ће му бити потребни "јаснији циљеви и искрена процена о томе да ли ће пут којим се налазите постићи те циљеве".

Амерички званичници кажу да Израел мора да одлучи да ли ће, на примјер, покушати да уништи Хамас користећи ваздушне нападе у комбинацији са циљаним нападима трупа за специјалне операције, као што су то урадили амерички ратни авиони и ирачке и курдске трупе у Мосулу, или да у Газу уђе тенковима и уз пјешадију, као што су амерички маринци и војници, заједно са ирачким и британским снагама, учинили у Фалуџи 2004. године.

Обје тактике донијеће велике губитке, али би копнена операција могла бити далеко крвавија, за војнике и цивиле. У Пентагону многи званичници вјерују да су операције чишћења Мосула и Раке у Ираку које су се одиграле више од деценије након Фалуџе (гдје је Глин био ангажован) бољи модел за урбано ратовање.

"Једна од ствари које смо научили је како да водимо рачуна о цивилима у борбеном простору, а они су дио борбеног простора, а ми, у складу са ратним правом, морамо да урадимо оно што је потребно да заштитите те цивиле", рекао је Остин у недјељу.

Хаос у Бечу: Кидање заставе Израела па туча

Хаос у Бечу: Кидање заставе Израела па туча

Али и Мосул и Рака довели су до значајних цивилних жртава. Иако такве бројке могу увелико варирати, Асошијетед прес наводи да је број цивила убијених током напора да се Мосул ослободи бораца Исламске државе - између 9.000 и 11.000. Исламска држава је имала само двије године да припреми одбрану у Мосулу, тврди сарадник Вашингтонског института Мајкл Најтс.

"Хамас је имао 15 година да припреми густу 'одбрану у дубину' која интегрише подземна, приземна и надземна утврђења, комуникационе тунеле, положаје и борбене положаје, као и потенцијална минска поља, импровизоване експлозивне направе, експлозивно формиране пенетраторске противоклопне мине и зграде постављене као експлозивне мине", рекао је Најтс.

Демократа са Роуд Ајленда сенатор Џек Рид, који је на челу Комитета за оружане снаге, позвао је у понедјељак Израел да одложи копнену инвазију на Газу како би купио вријеме за преговоре о таоцима, омогућио да више хуманитарне помоћи стигне до палестинских цивила и пружио израелским командантима више могућности подесе своје урбанистичко-борбено планирање.

"Са оперативног становишта, ово је веома компликовано, и што више обавјештајних података прикупите и што ваше трупе могу да узму у градску борбу, то боље", рекао је Рид  за "Њујорк тајмс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: