Dan nakon napada u Kabulu

Amerikanci bombardovali položaje Islamske države u Avganistanu

  • Извор: Агенције
  • 28.08.2021. 07:44

Sjedinjene Američke Države izvršile su  napad bespilotnim letjelicama na položaje Islamske države u istočnom Avganistanu, saopštila je vojska.

Američki napadi dolaze dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu kod aerodroma u Kabulu poginulo 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila.

Predsjednik Džozef Bajden obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Američke Države loviti odgovorne za napad, rekavši da je naredio Pentagonu da smisli planove za napad na teroriste.

Centralna komanda SAD saopštila je da se udar dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom. Nije navedeno je li cilj povezan s napadom na aerodromu.

"Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Ne znamo za civilne žrtve", navodi se u američkom vojnom saopštenju.

Takozvana Islamska država Khorasan (ISIS -K), podružnica militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, saopštila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo na desetine ljudi - uključujući Avganistance koji su pokušavali napustiti zemlju.

Osim 13 poginulih američkih vojnika, 18 povrijeđenih prevezeno je u Njemačku, javlja Reuters, prenosi Hina.

Na aerodromu u Kabulu nalazi se blizu 5.000 američkih vojnika koji pomažu u evakuaciji američkih građana, ugroženih Avganistanaca i ali i osoba drugih nacionalnosti. Evakuacija civila i stranih vojnika trebala bi završiti do 31. avgusta, roka koji je ranije usaglašen s talibanima.