Do eksperata je

Austrija možda ukine obaveznu vakcinaciju

  • Извор: Агенције
  • 14.02.2022. 09:37

Nedjelju dana od stupanja na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji, na veliki pritisak guvernera pokrajina, austrijski kancelar Karl Nehamer po prvi put najavljuje mogućnost odstupanja od ove mjere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.

Nehamer je, za dnevnik "Kronen cajtung", rekao da ne isključuje mogućnost stavljanja van snage Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

"Ako se eksperti komisije koju vlada treba da imenuje izjasne za stavljanje van snage obavezne vakcinacije to ćemo poslušati", poručio je on.

Nehamer je kazao da se Zakon inače stalno analizira, što i zahtijevaju guverneri pokrajina.

"Sve dok eksperti kažu da je vakcina ključno sredstvo ostaje na snazi obavezna vakcinacija. Međutim ako predlože vladi da se ukine zakon to će biti učinjeno", objasnio je on.

Komisija eksperata, koju pominje Nehamer, još nije uspostavljena.

Nehamer je, za ORF, podvukao da je obavezna vakcinacija savršena alatka, kao i da je Zakon dobro izrađen i može fleksibilno reagovati na svaku situaciju, fleksibilno kao i virus.

"Baš zbog toga smo se odlučili da uspostavimo komisiju eksperata kao savjetodavno tijelo, kako bi se stalno analizirala usklađenost sa Ustavom i da li je mjera i dalje potrebna, prije svega da li je vakcinacija i pravo sredstvo u borbi protiv virusa", naglasio je on.

Kada je riječ o najavljivanoj lutriji za vakcinisane, preko koje bi svaki deseti vakcinisani građanin dobio bon od 500 evra za primljenu dozu vakcine protiv korona virusa, Nehamer je kazao da se od toga odustaje.

On je predložio da se za te svrhe predviđeni novac proslijedi ljudima koji su dali značajan doprinos u borbi protiv pandemije.

Konkretno misli na osoblje u zdravstvu, njegovatelje, ali i vojsku i policiju.

Ukazao je da je lutrija bila predloženo na želju Socijaldemokratske partije Austrje (SPO) kao podsticaj, i da je ona trebalo da se odvija preko javnog servisa ORF.

Međutim, ORF je odbio sprovođenje lutrije, što je bila prepreka za sprovođenje ovog plana.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија