Otkrio je lovac na plagijate

Austrijska ministarka pravde porijeklom iz BiH plagirala doktorat

  • Извор: Б92
  • 17.01.2022. 12:14

Poznati lovac na plagijate Štefan Veber pronašao je novu žrtvu u austrijskoj politici - ministarku pravde Almu Zadić, tvrdeći da je njen doktorski rad plagijat.

Inače Zadićeva je napisala doktorski rad na temu "prelaznog pravosuđa u bivšoj Jugoslaviji".

Veber i raniji dekan Ludvig Maksimilians Univerziteta iz Minhena Manuel Tajsen, kao i naučnica Katarina Rener, tvrde da je u tom radu ministarka bosanskog porijekla "mnogo prepisivala".

Rener je utvrdila da 85 citata nije označeno kako bi to trebalo.

"Strogo formalno posmatrano rekao bih da se radi o plagiranim tekstovima. Originalni citati su gotovo potpuno preuzeti, a par izraza je parafrazirano", rekao je profesor Tajsen.

Veber kaže se kod doktorskog rada Zadićeve radi o mješavini rečenica i niza riječi koje su u potpunosti preuzete, bez navođenja izvora. U prvoj reakciji ministarka Zadić rekla je da se radi o neosnovanim i netačnim tvrdnjama.

Inače Veber je poznati lovac na plagijate, te je prošle godine "svrgao" raniju ministarku rada Kristine Ašbaher.

Nakon što je Veber iznio tvrdnje o plagiranom naučnom radu Ašbaher je podnijela ostavku.

(B92)

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм