Аустријски медији Српкињу прогласили "лавицом из Воргла"

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 11:30

Биљана Врзогић, кандидаткиња српског поријекла ФСГ (Фракције социјалдемократских синдикалаца) на изборима за Радничку комору у Тиролу, проглашена је „лавицом из Воргла".

Она се, као мајка троје дјеце, запослена у Старачком дому у овом граду и представник синдиката, активно и гласно залагала за права радника и често критиковала локалну власт и градоначелника. Након што је добила отказ и наставила активну борбу, Биљана је на изборима за Раднички савјет запослених у овој општини освојила 71,2% посто гласова од изашлих бирача и апсолутном већином побиједила кандидата градоначелника, послије чега је враћена на посао и постављена за предсједницу Радничког савета. О њеном случају писали су и аустријски медији.

"Мој лични примјер је доказ да се увијек треба борити за своја права и дати своје повјерење људима који ће се максимално залагати за вас. Захваљујући упорности, помоћи и подршци унутар Фракције социјалдемократских синдикалаца Тирол, која је традиционално наклоњена српској заједници, успела сам да остварим своја права која ми као раднику припадају. То ми је дало додатну снагу да наставим да се активно борим и залажем за сваког колегу, сваког запосленог и радника у остваривању његових права. Врло је важно да сви наши сународници изађу на изборе за Радничку комору и гласају за своје представнике који ће се свим жаром и свом снагом борити и залагати за њихова права", каже Биљана Врзогић.

Мајка чији је син рођен без ногу и једне руке послала емотивну поруку

Мајка чији је син рођен без ногу и једне руке послала емотивну поруку

Биљана Врзогић је предсједавајућа Радничког савјета у Старачком дому у тиролском граду Воргл (Wöргл). Оливер Ранисављевић и она су високорангирани кандидати српског поријекла на предстојећим изборима за Радничку комору у аустријској покрајини Тирол. На овогодишњим изборима, Биљана Врзогић се налази на 4. мјесту, а Оливер Ранисављевић на 10. мјесту листе ФСГ  у Тиролу. Избори за Радничку комору ове покрајине одржавају се од 28.јануара до 9. фебруара и на њима право гласа имају сви запослени и радници, без обзира на држављанство. На овим изборима право гласа, такође, имају и запослени и радници са српским држављанством.

Биљана Врзогић

Потиче из источних крајева Србије и 17 година је радила у старачком дому у Ворглу. Од 2019. године, односно на четири године, изабрана је за предсједницу Централног радничког савјета и за старачки дом, а од 2020. године је била на неколико синдикалних функција. Од 2023. године је предсједавајућа Радничког савјета у старачком дому у граду у коме живи.

Оливер Ранисављевић

Потиче из радничке породице из околине Деспотовца која се још 1960. доселила у Тирол. Септембра 2006. године, током школовања за електротехничара у ÖББ (Жељезнице Аустрије), први пут се сусрео са синдикалним покретом, а након завршеног заната активно се укључио у синдикални рад. Године 2014. први пут је номинован испред Фракције социјалдемократских синдикалаца (ФСГ) за изборну листу Радничке коморе Тирол. Од тада се заједно са синдикалним колегама у Тиролу бори за права запослених и радника. Од 2015. био је изабран за радничког саветника у ÖББ, 2019. године је изабран за предсједника Радничког савјета у ÖББ Тирол, а од 2020. године је постао и део централног Радничког савјета холдинга ÖББ.

Одлука Уставног суда Њемачке: Корак ка забрани АФД-а?

Одлука Уставног суда Њемачке: Корак ка забрани АФД-а?

Предсједник је Заједнице Срба у Тиролу која врло активно доприноси неговању српског језика, традиције и културе у Аустрији. Један је од организатора шетње у част Диане Будисављевић (Аустријанке која је спасавала српску дјецу из озлоглашеног логора Јасеновац), која се сваке године одржава у Инсбруку, главном граду ове покрајине. Активно је ангажован и у СПОЈИ (Српској православној омладини Инсбрук).

(Фото: ФСГ Тирол)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.