6.3 по Рихтеру

Авганистанци рукама копају по рушевинама након снажног потреса и траже преживјеле

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2023. 06:57

Мушкарци су јуче голим рукама и лопатама копали по рушевинама у западном Авганистану у очајничким покушајима да извуку жртве након снажних потреса који су прије два дана убили око 2000 људи.

Подсјетимо, у суботу је потрес магнитуде 6.3 по Рихтеру погодио густо насељено подручје у близини Херата. Након првог потреса услиједили су снажни накнадни потреси.

Амерички геолошки институт рекао је да је епицентар потреса био око 40 километара сјеверозападно од Херата. Након њега услиједила су три врло јака накнадна потреса, магнитуде 6.3, 5.9 и 5.5, те мањи удари.

Села сравњена са земљом

Цијела села сравњена су са земљом, људи су били заробљени испод срушених кућа, а мјештани су чекали помоћ без чак и лопате да ископају људе, пише АП. Испод рушевина има и живих и мртвих. Портпарол владе рекао је јуче да су стотине још заробљене, више од 1000 повријеђено и више од 1300 домова уништено.

"Већина људи је била шокирана... неки нису могли ни говорити. Али било је других који нису могли престати плакати и викати", рекао је телефонски за АП фотограф Омид Хакју, који је јуче посјетио четири села.

Портпарол талибанске владе јуче је говорио о бројци жртава. Ако се бројка потврди, суботњи потрес ће бити један од најсмртоноснијих потреса који је погодио Авганистан у посљедње двије деценије, пренио је Индеx.хр.

Потрес који је погодио источни Авганистан у јуну 2022. године, погодивши кршевиту, планинску регију, уништио је камене и циглене куће и убио најмање 1000 људи. 

"Број мртвих расте из сата у сат"

Људи у Херату ослободили су ђевојчицу из срушене зграде након што је до врата била затрпана рушевинама. Рука је држала бебин торзо док су спасиоци извлачили дијете из земље. Спасиоци су рекли да је то бебина мајка. Није познато је ли жена преживјела. 

Готово 36 сати након првог потреса који је погодио покрајину Херат, није било авиона с помоћи, нити стручњака. Хуманитарне агенције и невладине групе позвале су међународну заједницу да иступи, али само је неколико земаља јавно понудило подршку, међу њима сусједна Kина и Пакистан.

Међународни одбор за спашавање упозорио је да би недостатак опреме за спашавање могао повећати број жртава у западном Авганистану јер заробљени преживјели не могу бити ослобођени.

"Нема пуно капацитета за управљање катастрофама и оно што постоји не може покрити људе на терену", рекла је Салма Бен Аиса, државна директорица одбора за Авганистан. "Број мртвих расте из сата у сат", додала је.

"Људи спавају под ведрим небом, температуре ноћу падају испод 10 степени"

Особе повријеђне у суботњем потресу не могу добити потребну терапију због лоше медицинске инфраструктуре и зато умиру. Недостатак хране, склоништа и чисте воде повећава здравствене ризике међу заједницама.

Бен Аиссин колега, Џавед Нимати, рекао је да је град Херат празан. Људи спавају под ведрим небом, на путевима и у парковима јер се боје нових потреса. Температуре падају до 10 степени Целзијуса ноћу, рекао је.

Свијет је пожурио у помоћ након што је потрес ове године погодио Сирију и Турску, убивши десетине људи. Абдул Вахид Рајан, портпарол Министарства информисања и културе, рекао је јуче да су стотине цивила затрпане испод рушевина у Херату, те је позвао хитну помоћ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.