Postignut dogovor 

Azilanti u Meksiku čekaju obradu zahtjeva za ulazak u SAD

  • 24.11.2018. 21:51

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa postigla je dogovor sa novom Vladom Meksika prema kojem će azilanti u Meksiku čekati obradu njihovih zahtjeva za azil pred sudovima u SAD, piše američki dnevnik "Vašington post".

Dogovor je postignut u vrijeme kada je Tramp izrazio negodovanje zbog prisustva više hiljada migranata iz Centralne Amerike koji su stigli do meksičke strane granice, uz nadu da će ući u SAD. 

"Za sada smo se saglasili sa politikom ostanka u Meksiku", rekla je novi meksički ministar unutrašnjih poslova Olga Sančez Kordero. 

Drugi zvaničnik Sančez Kordero izjavio je da će to biti "kratkoročno rješenje" i da je "srednjoročno i dugoročno rješenje" da ljudi ne odlaze u migraciju. 

Prema pisanju lista, nikakav sporazum još nije potpisan ali američki zvaničnici smatraju da dogovor predstavlja potencijalni napredak u sve težoj situaciji sa migracijom. 

Zvaničnici američke Službe za unutrašnju bezbjednost izjavili su za "Vašington post" da će nova procedura uskoro biti sprovedena. 

"Sa azilantima će biti izvršena preliminarna provjera kako bi se utvrdilo da li se suočavaju sa opasnosti ako ostanu u Meksiku. Američki zvaničnici će uz novi sistem moći dvostruko brže da obrađuju zahtjeve za azil jer neće biti ograničeni malim prostorom u centrima na ulasku u SAD", piše "Vašington post". 

Dogovor je počeo da poprima oblik prošle sedmice u Hjustonu tokom sastanka novog meksičkog ministra spoljnih poslova Marsela Ebrarda sa američkim zvaničnicima, uključujući ministra za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen i državnog sekretara Majka Pompea.

Тагови: