Sastanak dva lidera

Bajden: Hladni rat sa Kinom ne treba da se dogodi

  • Izvor: Srna
  • 14.11.2022.16:23

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas na sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom da je uvjeren da ne treba da bude novog hladnog rata sa Kinom.

"Apsolutno vjerujem da ne treba da bude novog hladnog rata", rekao je Bajden novinarima poslije sastanka na Baliju.

On je izrazio uvjerenje da Peking ne namjerava da izvrši invaziju na Tajvan i da neće biti takvog pokušaja u neposrednoj budućnosti, prenio je "Sputnjik" i dodao da se politika "jedne Kine" nije promijenila.

Bajden je rekao da Kina ima obavezu da pokuša da objasni Sjevernoj Koreji da ne treba da vrši testiranje raketa dugog dometa.

Komentarišući nedavne izbore za Kongres u SAD, američki presjednik je ocijenio da su ti izbori "poslali snažnu poruku širom svijeta da SAD ostaju na sceni, da je republika preživjela" i da će Amerika "i dalje biti u potpunosti angažovana u svijetu".

On je dodao da se "dobro razumije" sa kineskim predsjednikom i da je prema njemu bio otvoren, kao što je i Si bio prema njemu u prošlosti.

Bajden je rekao da su on i Si pokrili veliki broj tema tokom sastanka koji je trajao ko tri i po sata.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je američkom predsjednku Džozefu Bajdenu na njihovom prvom direktnom sastanku od 2017. godine da je pitanje Tajvana "u samoj srži kineskih interesa" i da je to "prva crvena linija" u bilateralnim odnosima koja se ne smije preći.

Si je tokom susreta na Baliju apelovao na Bajdena da sprevede u djela obećanja Vašingtona data Pekingu u vezi sa Tajvanom, prenosi agencija Sinhua.

"Tajvansko pitanje je u samoj srži ključnih interesa Kine, to je osnova političkog temelja kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja ne smije biti pređena u kinesko-američkim odnosima", rekao je Si.

Sastanak na ostrvu Bali u Indoneziji bio je prvi susret dvojice lidera od kada je Bajden postao predsjednik SAD.

Peking smatra da je Tajvan neodvojivi dio Kine. Samoupravno ostrvo ima demokratski izabranu vlast koja odbacuje navode Pekinga o kineskom suverenitetu na ostrvu. Kina je u posljednjih nekoliko godina često optuživala SAD za ohrabrivanja tajvanske nezavisnosti.