Predsjednik SAD

Bajden pod lupom: Advokati pronašli nova povjerljiva dokumenta

  • Извор: РТС
  • 12.01.2023. 08:07

Advokati američkog predsjednika Džozefa Bajdena pronašli su nove povjerljive dokumente, nakon što su prije nekoliko dana priznali da je prošle jeseni u njegovoj privatnoj kancelariji otkriveno desetak povjerljivih dokumenata.

Još jedan skup materijala otkriven na posebnoj lokaciji, dok se Bijela kuća još bavi prvim otkrićem u Bajdenovom institutu.

Nakon otkrića da su povjerljivi dokumenti otkriveni prošlog novembra u kancelariji koju je Bajden koristio on je izjavio da je "iznenađen kada je saznao" za njihovo postojanje.

Zatim je uslijedio izvještaj mreže NBC Njuz u kome se kaže da su predsjednikovi pomoćnici pronašli još jedan set povjerljivih dokumenata na odvojenoj lokaciji.

Nivo klasifikacije, broj i precizna lokacija materijala nisu odmah jasni, dodaje se u izvještaju.

Izvor upoznat s predmetom je rekao američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, a nije naveden stepen njihove klasifikacije i povjerljivosti.

Bajdenov specijalni savjetnik, Ričard Zauber, naveo je u izjavi da su dokumente otkrili neposredno prije izbora za Kongres advokati američkog predsjednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.

Bajden, koji je bio potpredsjednik SAD za vrijeme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bijele kuće.

On se zbog ovog slučaja suočava sa kritikama republikanaca nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o postupanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa sa povjerljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi.

Republikanci, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su američkog predsjednika za licemerje.

Тагови: