Предсједник САД-а

Бајден предложио буџет

  • Извор: СРНА
  • 11.03.2024. 18:10

Предсједник САД Џозеф Бајден предложио је буџет од 7,3 билиона долара, у којем је предвиђено значајно повећање пореза за корпорације и оне који много зарађују.

Бајден жели да допринесе смањењу федералног дефицита и плати нове програме помоћи онима који мање зарађују, да би се лакше носили са високим трошковима становања и бриге о дјеци.

Буџет за фискалну 2025. годину, која почиње у октобру, укључује подизање стопе пореза на добит предузећа на 28 са 21 одсто, повећање пореске стопе за оне који зарађују преко 400.000 долара годишње, а они са богатством од 100 милиона долара плаћали би порез од најмање 25 одсто прихода.

Поред тога, администрација жели да преговара о смањењу цијена за већи број лијекова.

Администрација би поново увела порески кредит за дјецу особа са ниским и средњим приходима, финансирала би програме бриге о дјеци, усмјерила 258 милијарди долара за изградњу домова, обезбиједила плаћено породично одсуство за раднике и потрошила милијарде на превенцију насилног криминала и провођење закона.

Циљ буџета је смањење годишњег дефицита потрошње за три билиона долара током десет година, чиме би раст национаног дуга био успорен, али не и заустављен са садашњег нивоа од 34,5 билиона долара.

Бајден је, такође, поновио захтјев за финансирање безбједности граница, Израела, Украјине, Тајвана и других ствари које се односе на националну безбједност.

Ове иницијатове су мјесецима у застоју, пошто републиканци контролишу Конгрес. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: