Predsjednik SAD

Bajden razmatra proglašenje vanredne klimatske situacije

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2022. 16:47

Predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden razmatra mogućnost proglašenja vanredne klimatske situacije, rekao je danas američki specijalni predstavnik za klimatske promjene Džon Keri.

On kaže da bi time dobio dodatna ovlaštenja da pokrene pitanje obnovljive energije koje je u zastoju zbog nedostatke podrške u Kongresu.

Keri je podsjetio da su Bajdenovi napori da se usvoji nacrt zakona o borbi protiv klimatskih promjena naišli na problem nakon što je senator iz Zapadne Vidžinije Džo Mančin, koji je demokrata, rekao da neće podržati tekst.

Bajden je sredinom sedmice najavio 2,3 milijardi pomoći za izgradnju infrastrukure koja može da izdrži ekstremne promjene vremenskih uslova i prirodne katastrofe.

Međutim, on nije proglasio vanrednu klimatsku situaciju uprkos sve većeg pritiska kolega iz Demokratske stranke i grupacija za zaštitu čovjekove okoline.

Britanski BBC podsjeća da je temperatura na Zemlji viša za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere i da će nastaviti da raste ukoliko vlasti širom svijeta ne pokrenu smanjenja emisija štetnih gasova.

Više desetina miliona ljudi u SAD tokom protekle sedmice bilo je suočeno sa upozorenjima na visoke temperature.


  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм