Predsjednik SAD

Bajden zabrinut zbog situacije u Bjelorusiji

  • Извор: СРНА
  • 13.11.2021. 08:34

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog situacije u Bjelorusiji, koja je suočena sa optužbama da ohrabruje prelazak migranta u Poljsku i Litvaniju sa svoje teritorije.

"Smatramo da je to razlog za veliku brigu. Prenijeli smo svoju zabrinutost Rusiji i Bjelorusiji. Mislimo da je to problem", rekao je Bajden novinarima uoči polaska iz Bijele kuće u predsjedničku rezidenciju u Kemp Dejvidu.

Migranti, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Bjelorusije i dvije članice EU - Poljske i Litvanije. Među njima već ima preminulih i raste bojazan za bezbjednost ostalih sa približavanjem zime.

Potpredsjednik SAD Kamala Haris izrazila je ranije sličnu zabrinutost tokom posjete Francuskoj, gdje je rekla da je razgovarala o ovom pitanju sa predsjednikom Emanuelom Makronom.

"Bjelorusija preduzima veoma problematične aktivnosti", rekla je Harisova i dodala da su "oči svijeta i svjetskih lidera uprte u ono što se dešava tamo".

Bjelorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da riješi ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji.

EU je uvela nekoliko rundi mjera kao odgovor na nasilnu akciju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka povodom masovnih uličnih demonstracija protiv njegove vladavine 2020. godine.