Pošiljke iz Kolumbije

Banane i šećer najviše donose kokaina u BiH

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2023. 18:32

Prošvercovati nekoliko kilograma kokaina u neku državu nije jednostavno, a u BiH se u posljednja dva navrata ispostavilo da je najbolje pokušati sa paketima hrane.

Posljednja zapljena od 21. januara otkrila je 52 kilograma kokaina u skladištu jedne kompanije, skriven u kutijama sa bananama.

Prošle godine 72 kilograma kokaina stiglo je do Doboja. Pronašli su ga među šećerom.

Vjerovatno kao što je i slučaj sa dobojskim kokainom, riječ je o slučajnoj pošiljci. Kokain koji je zaplijenjen u Doboju vraćen je u Belgiju u dogovori vlasti Belgije i BiH, a zajedno sa ranije zaplijenjenih 734 kilograma bio je namijenjen za tržište Holandije i Belgije.

Iza ovog "trasfera" kokaina stajali su kolumbijski narko karteli koju su poznati po kreativnom provlačenju bijelog praha još od vremena Pabla Eskobara i snabdijevanja Majamija kokainom.

Kolumbija pored kokaina, ujedno je i najveći izvoznik banana. Tako da je ova situacija dosta lakše objašnjiva.

Tako je npr. prije pola gode uz banane u dva supermarketa u Češkoj stigla pošiljka od 840 kilograma kokaina.

Mjesec ranije, iz Kolumbije uz banane stiže i kokan u vrijednosti od 40 miliona funti na engleskoj luci Thames.

Možda i najšokantniji slučaj bio je 2017. godine kada su uz banane upakovali i šest tona kokaina vrijednog 249 miliona dolara. Ta pošiljka pala je na luci u Španiji. 

Ali naravno, nije Kolumbija jedini izvoznik banana i kokaina. Tu je i Ekvador iz kojeg je došla najnovija pošiljka u BiH.

Tržište BiH je previše malo za takve pošiljke iz Kolumbije, pa policija ovdje otkrije samo pakete koji zalutaju. Prema ranijim istragama, kao što je i istraga u slučaju Darka Šarića, pokazalo se da od velikih pošiljki, npr. kao u Španiji, narko dileri u okruženju dubijaju dosta manji dio za distribuciju na našim prostorima.


Тагови: