Израел

Бењамин Нетанјаху позвао све опозиционе лидере на безбједносни брифинг

  • Извор: Танјуг
  • 15.04.2024. 17:39

Управо је објављено да је израелски премијер Бењамин Нетанјаху позвао шефове свих опозиционих партија на безбједносни брифинг у Тел Авив, јавио је дописник Би-би-сија из Јерусалима, након што је окончан састанак израелског ратног кабинета.

Овај необични потез Бењамина Нетанјахуа ће појачати спекулације о томе каква се расправа води унутар израелског ратног кабинета који је имао задатак да донесе одлуку о наредним корацима Израела, након напада из Ирана протеклог викенда, наводи Би-би-си.

Иран је у суботу увече лансирао бараж дронова и пројектила на Израел, као одмазду за израелски напад на ирански конзулат у Дамаску у којем је убијено седам официра Револуционарне гарде. Напад Ирана на Израел са преко 300 дронова, крстарећих и балистичких пројектила завршио се без озбиљних посљедица након што је велика већина њих пресретнута и оборена.

Израелски медији говоре о неким жестоким дебатама и о под‌јели са неким од бивших шефова армија, укључујући Бенија Ганца и Гадија Ајзенкота, који се залажу за брз и снажан одговор који шаље јасан сигнал и чврсто успоставља израелско одвраћање. Други тврде да је ово тренутак када Израел ужива снажну подршку међународне заједнице и да треба времена да се ова коалиција учврсти, наводи Би-би-си.

Израелски ратни кабинет је претходно, како је пренио “Гардијан”, завршио састанак на којем се разговарало о одговору Израела на ирански напад. Канал 12 је извијестио да се разговарало о више опција, од којих је свака “болан” узвратни удар Ирану – али не онај који изазива регионални рат. Ратни кабинет такође има за циљ да изабере одговор који САД неће блокирати, наводи се, пише .

Портпарол израелске владе рекао је раније Би-би-си да Израел наставља своје разговоре о наредним корацима и да још није одлучио који ће правац акције да предузме. Ави Хајман је рекао да Израел тренутно надзире ситуације и држи састанак ратног кабинета.

– Ми ћемо, попут сваке суверене демократије, одлучили о најбољем правцу д‌јеловања. Није одлучено о правцу д‌јеловања, али подсјетићу вас да смо ми били ти који су у суботу увече улетјели у склоништа од бомби, наша д‌јеца су била та коју смо грлили док су пројектили експлодирали изнад наших глава – рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.