Издато наређење

Бијела кућа спрема планове за "најгори могући сценарио" на Блиском истоку

  • Извор: Б92
  • 24.10.2023. 14:58

Бијела кућа наводно је наредила Министарству одбране да почне да припрема планове за "најгори могући сценарио" на Блиском истоку.

Тај сценарио би значио да би САД морале да евакуишу на стотине хиљада америчких држављана из региона.

Тај сценарио би значио да би САД морале да евакуишу на стотине хиљада америчких држављана из региона, од чега је око 600.000 у Израелу и Либану, навео је Вашингтон пост, позивајући се на чак четири званичника који су укључени у израду тог плана.

Највиши званичници, како се даље наводи, држе тај план у тајности, како се међу америчким држављанима не би створила паница.

Подсјетимо, Израел још увијек није започео копнену офанзиву на Појас Газе, а наводно му је то сугерисало америчко руководство, забринуто за безбједност како таоца које држи Хамас, тако и за сопствене “интересе” на Блиском истоку. Међу њима су свакако амерички државњанин.

Такође, постоји оправдан страх да ће се, уколико Израелске одбрамбене снаге уђу у Појас Газе, да ће се у том тренутку сукоб раширити и захватити скоро све околне државе.

Највећа опасност долази од Хамаса у Либану, али и од Ирана, што америчкој администрацији, којој слиједе предсједнички избори и која је већ под ударом критика због финансирања рата у Украјини, никако не треба.

Иако тврдње изнесене на друштвеној мрежи X нису званично потврђене, познато је да је Стејт департмент већ наредио свом особљу из америчке амбасаде у Ираку да се евакуише, а такође су подигли ниво упозорења за америчке држављане да никако не путују на Блиски исток.

Речено им је да могу бити нападнути.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.