Bivši ministar finansija

Bio bi prvi premijer VB indijskog porijekla: Da li će Riši Sunak zamijeniti Borisa Džonsona?

  • Извор: Телеграф
  • 09.07.2022. 09:03

Riši Sunak (42), bivši ministar finansija u vladi Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, najavio je juče da je spreman da zamijeni Borisa Džonsona na čelu Konzervativne partije i da bude novi premijer.

Sunak je bio ključni igrač u padu Borisa Džonsona, pošto je njegova šokantna ostavka sa druge najvažnije pozicije u kabinetu (ministar finansija) "gurnula" Borisa preko ivice.

Ako mu to pođe za rukom, Sunak će biti prvi premijer u istoriji Ujedinjenog kraljevstva azijskog, odnosno indijskog porekla - njegovi roditelji su imigranti koji su u Englesku došli iz Indije.

Četrdesetdvogodišnji Sunak je postao poslanik 2015. godine, poslije karijere u Goldman Saksu i nekoliko drugih finansijskih organizacija. Po vjeroispovesti je hinduista, i jedan je od najbogatijih ljudi koji je ikad bio poslanik u britanskom parlamentu, uglavnom zbog braka sa Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera Narajane Murtija.

Murti je vlasnik multinacionalne IT kompanije Infosys, i procijenjuje se da je "težak" oko 4,5 milijarde dolara.

Sunak je promovisan u ministra finansija u februaru 2020. godine i ubrzo je postao jedan od najpopularnijih političara u Velikoj Britaniji, pošto je pokrenuo ekonomske mjere zbog kojih je britanska ekonomija "preživjela" najgore udare korone.

Sunaka već dugo vide kao mogućeg nasljednika Džonsona, ali reputacija mu je narušena ranije ove godine, pošto su u pitanje dovedeni legalnost finansija njegove porodice, i njegovo ponašanje tokom lokdauna, odnosno učešće u "partigejt" skandalu.

Saradnja između njega i Džonsona takođe je postala slabija pošto su se razišli oko pitanja brzine podizanja poreskih stopa u vremenu krize standarda u UK, pošto je Sunak favorizovao "fiskalno odgovorniju" opciju.

Sunak je u snimku koji je objavio u petak podijelio sa svima svoje poreklo, i hvalio se time da je vodio "najteže ministarstvo" u vrijeme korona krize. Obećao je da će voditi UK "iskreno, ozbiljno i odlučno", te da neće "pričati utješne bajke".

Kao drugi kandidati da naslijede Džonsona pominju se ministar odbrane Ben Volas, koji je omiljeni kandidat konzervativaca, ali on još nije istakao kandidaturu. Pominju se još i ministarka spoljnih poslova Liz Tras, kao i ministar trgovine Peni Mordont, a očekuje se da će u trku da se uključi i Džeremi Hant, koji je izgubio od Džonsona na unutarstranačkim izborima 2019. godine.

Sunak je, nimalo neočekivano, tražio pomoć od bivšeg ministra zdravlja i "zemljaka" Sadžida Džavida, i zahtijevao od njega da podrži njegovu kampanju.


  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.