Sem Balard

Bio je sportista u usponu, a onda je pojeo puža golaća i završio u komi

 • Izvor: Kurir
 • 28.12.2022.08:31

Sem Balard iz Australije je imao 19 godina kada se jednog vikenda 2010. sa drugovima opuštao uz vino u dvorištu jedne kuće.

- Prije nego što skočite sa krova u bazen, ili ako izazovete druga da pojede nešto glupo, samo razmislite o tome, jer to može imati najgore posljedice - rekao je prijatelj Sema Balarda, mladića koji je imao obećavajuću budućnost, a koja se pretvorila u pakao zbog jednog nepromišljenog trenutka.

Naime, Sem Balard je bio ragbista iz Australije, koji je doživio bizarnu i užasnu sudbinu nakon što je pojeo puža na jednoj žurki.

Sem je imao 19 godina kada se jednog sasvim običnog vikenda 2010. sa drugovima opuštao uz vino u dvorištu jedne kuće. Popili su malo više, kada je ispred njih ispuzao puž golać. Ili pod uticajem vina ili iz tinejdžerske radoznalosti, Balard je bio izazvan da pojede nezvanog gosta, i on je zaista smazao mekušca i zalio ga vinom.

U početku ništa nije osjećao, ali poslije nekoliko dana je počeo da se žali na jak bol u nogama. Uslijedilo je povraćanje pa vrtoglavica, a kada se stanje još više pogoršalo, uplašena majka Kejti ga je odvezla u bolnicu. Bojala se da je Sem naslijedio očevu bolest, multipla sklerozu. Ljekari su joj rekli da to nije slučaj, a Sem joj je šapnuo da je pojeo puža.

- Ma ne, niko se ne bi tako razbolio od toga - uvjeravala je i Sema i sebe Kejti. Ali...

Ubrzo je otkriveno da Sem Balarad u sebi ima parazita koji inače prenose pacovi, ali ga mogu imati i puževi ako su u dodiru sa njihovim izmetom. A parazit uzrokuje infekciju mozga, prenosi Espreso.

U većini slučajeva, bolest ovih parazita izaziva samo blage simptome, ako ih uopšte ima, a većina ljudi koji se zaraze oporave se u roku od nekoliko dana ili nedjelja. Međutim, postoje oni rijetki slučajevi kada su simptomi mnogo ozbiljniji, kao što je nažalost bio slučaj sa Semom Balardom.

Sem je zatim upao u komu u kojoj je proveo čak 420 dana, a kada se konačno probudio, više nije bio isti. Nekada perspektivni sportista, sada je živio u invalidskim kolicima i hranio se pomoću cjevčica.

Njegovo liječenje je bilo veoma skupo, pa je njegova majka osnovala fond kako bi prikupila neophodan novac. Oktobra 2017. sistem zdravstvenog osiguranja Australije (NDIS) im je smanjio pomoć od 492.000 dolara godišnje na samo 135.000 i čak je Kejti ispala dužna državi.

Pod pritiskom medija, ova sredstva su joj vraćena, a NDIS je saopštio da je došlo do greške. Kejti Balard se obradovala što će moći da nastavi da liječi svog sina, koji je pokazivao blagi napredak i počeo da pomera ruke, ali to nažalost nije potrajalo.

Od komplikacija koje je opaka bolest izazivala Sem je preminuo novembra 2018. i rasplakao cijelu naciju. Imao je samo 27 godina, posljednjih osam je proveo paralizovan, a posljednje riječi koje je rekao svojoj brižnoj majci bile su: "Volim te".

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rock (R)

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.