Australija

Bivša direktorica škole proglašena krivom za silovanje učenica

  • Извор: Индекс
  • 03.04.2023. 16:54

Bivša direktorica jevrejske ženske škole Adass Israel School u Australiji proglašena je krivom za seksualno zlostavljanje dvije sestara koje su bile učenice njene škole.

Malka Lajfer (56), nekadašnja čelnica jevrejske ortodoksne škole za djevojčice, osuđena je po 18 tačaka optužnice, uključujući i silovanje sestara Dasi Erlih i Eli Saper, piše Sky News.

Lajfer je oslobođena devet optužbi, što uključuje i pet optužbi koje su se odnosile na seksualno zlostavljanje Nikol Mejer, treće sestre silovanih učenica.

Na sudu je rečeno da je ona zlostavljala Erlih i Saper između 2003. i 2007. U školi u Melburnu. Osim što je bila direktorica, Lajfer je bila i jedna od istaknutijih ličnosti u jevrejskoj zajednici u Melburnu.

Tužilac je rekao da je ona imala seksualne sklonosti prema tinejdžerkama i da je iskorištavala njihovu ranjivost i neznanje o seksualnim pitanjima te svoj autoritet.

Optužbe protiv bivše direktorice su se prvi put pojavile 2008. nakon što se vratila u svoju domovinu Izrael. Leifer se borila protiv svog izručenja Australiji, ali je 2021. vraćena u Melburn. U februaru je počelo suđenje, a ona se izjasnila da nije kriva po svih 27 tačaka optužnice.

Tokom suđenja rečeno je da su zlostavljane sestre odrastale izolovane u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici te da nisu imale nikakav polni odgoj. Djevojčice su kada je Leifer 2001. počela predavati u školi imale oko 12, 14 i 16 godina. Premda za to nije osuđena, na sudu se moglo čuti da je Leifer zlostavljala Meyer dok su dijelile krevet u školskom kampu.

Erlih je rekla poroti da je pokušavala uspostaviti odnos s drugom nastavnicom kako bi pitala šta Lajfer radi, ali da ju je ona obeshrabrila.

"Lajfer mi je rekla da nije zdravo da komuniciram s još jednom nastavnicom uz nju i da nije dobro imati više od jednog mentora", rekla je Erlih na sudu, prenosi Index.hr.

Mejer je novinarima ispred suda rekla da je osuđujuća presuda za Lajfer sve što su ikada željeli.

"Otkako smo započeli ovu bitku, i policiji dali izjave 2011, čuti da je Lajfer kriva nakon toliko godina znači puno. Tolike smo se godine borili da to dokažemo", kazala je ona.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм