Велика Британија

Бивши Обамин савјетник оптужен за сексуалне злочине против дјеце

  • 23.04.2024. 12:36

Против некадашњег савјетника за борбу против тероризма бившег предсједника САД Барака Обаме и његове државне секретарке Хилари Клинтон подигнуте су оптужнице у вези с педофилијом у Великој Британији.

Суд у Лутону терети Рахамима "Рамија" Шаја за посједовање непристојних слика дјеце и договарање извршења сексуалних деликта над дјецом.

Он је ухапшен крајем фебруара и у затвору у Бедфорду чека на саслушање у јуну, а суђење треба да почне у августу, пренио је "Дејли мејл". 

Шај је имао више функција у Обаминој администрацији, укључујући и координацију напора америчке владе у борби против Талибана и терориста Ал Каиде. Био је виши савјетник у Министарству финансија САД од 2008. до 2014. године, гдје је радио на ометању финансирања тероризма и помагао прекоокеанским савезницима да уведу санкције непријатељским владама. Такође је савјетовао начелнике генералштаба Пентагона.

На Шајевој страници на Линкдину, која је у међувремену избрисана, такође се наводи да је савјетовао Међународне безбједносне снаге предвођене НАТО-ом у Авганистану.

Студирао је на Универзитету Колумбија у Њујорку, а наводно је у посљедње вријеме радио у америчком банкарском гиганту "Сити груп". Портпарол компаније рекао је за "Дејли мејл" да Шај више није запосленик "Сити група", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера