Stiven Majer

Bivši zamjenik CIA-e za Balkan: Pomjeranje granica može dovesti do rata

  • 16.08.2019.14:48

Stiven Majer, bivši zamjenik šefa Centralno obavještajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona poslije dužeg vremena oglasio se u srpskoj javnosti sa svojim viđenjem riješenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

U intervjuu za "NIN" Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gdje je bio i zamjenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a da velike sile da se ne miješaju.

"Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne miješaju", rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način "zamrznut konflikt".

Prema njegovom mišljenju, rješenje je podjela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

"Mislim da po konačnom sporazumu, oblast sjeverno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije", naveo je Majer za NIN.

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da "ako se potegne pitanje oblasti sjeverno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska".

Majer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovore, to na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promjeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu "povlači konce" već dvije decenije.

"Na eventualno protivljenje (promeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rješenja", rekao je on za NIN i dodao da je moguće mijenjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

Tagovi:
  • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

  • 21:00 Emisija: Ćirilica

    Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

  • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

    Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.