Minsk

Bjelorusija rasporedila novo naoružanje

  • Извор: Б92
  • 20.12.2022. 08:23

Bjelorusija je sada naoružana balističkim raketama Iskander i zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane S-400, saopštio je predsjednik Aleksandar Lukašenko.

On je zahvalio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na isporuci novog oružja kako je Moskva obećala.

"Danas smo rasporedili sisteme S-400 i, što je najvažnije, sistem Iskander koji ste nam predali, kao što ste obećali prije šest mjeseci", rekao je Lukašenko Putinu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Putin, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu, doputovali su u ponedjeljak u Bjelorusiju na niz razgovora sa svojim kolegama o ekonomskoj, vojnoj i energetskoj saradnji. Ruski predsjednik je na njihovom novinarskom nastupu otkrio da su dvije zemlje već uspostavile integrisani sistem protivvazdušne odbrane i upozorenja, čiji su ključni element baterije S-400.

Piloti iz Bjelorusije će uskoro proći obuku za korišćenje "specijalnog oružja i specijalne municije", otkrio je Putin, a Lukašenko potvrdio.

"Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo, takve avione imamo još od sovjetskih vremena, testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima, mi sada obučavamo posade koje mogu da upravljaju avionima koji mogu da nose ove posebne terete", rekao je Lukašenko.

Iako nijedan predsjednik nije koristio riječ "nuklearni", Putin je istakao da je NATO uveo tu praksu prije nekoliko decenija.

Američki Stejt department je odgovorio na Putinovu posjetu Minsku optužujući Bjelorusiju da je "ustupila svoju nezavisnost" Rusiji.

Bjelorusija pomaže i podržava Rusiju u "brutalnom ratu" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Vašington i njegovi saveznici već su uveli sankcije Bjelorusiji zbog sukoba u Ukrajini. Upitan da li postoje neke specifične "crvene linije" koje bi natjerale SAD da smatraju Bjelorusiju stranom u sukobu, Prajs je rekao da će SAD "nastaviti veoma pažljivo da prati" šta Minsk radi i "tražiti dodatna sredstva da zadrže Lukašenkov režim odgovoran", ne navodeći nikakve detalje.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија