Kijev

Blinken i Ostin u tajnoj posjeti Ukrajini: Obećali 700 miliona dolara pomoći

  • Извор: Агенције
  • 25.04.2022. 09:18

Pod velom tajne održana je najviša državna posjeta američkih diplomata Ukrajini od početka sukoba.

SAD su potvrdile da su se državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastali sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenksim.

Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici.

Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podijeljen među članice NATO i druge regionalne saveznike.

Pored toga, SAD će Kijevu prodati 165 miliona dolara vrijednu municiju.

Saopštenje je objavljeno nakon putovanja koje je bilo obavijeno velom tajne zbog bezbjednosnih razloga.

To je bila najviša posjeta američkih diplomata Ukrajini od početka vojne operacije.

Pored predsjednika Zelenskog, Blinken i Ostin su se sastali i sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovim i ministrom unutrašnjih poslova Denisom Monastirskim, preneo je CNN citirajući visokog državnog zvaničnika.

Tokom posjete američki zvaničnici su imenovali i novog ambasadora SAD u Ukrajini. Diplomata veteran Bridžit Brink, koja je trenutno ambasador u Slovačkoj, popuniće mjesto koje je ostalo upražnjeno od početka 2020. godine pod administracijom Donalda Trampa. Američki mediji javili su da će je predsjednik Džo Bajden predložiti kasnije u ponedjeljak.

SAD su takođe saopštile da razmatraju bezbjednosne uslove u glavnom gradu Kijevu i da će ponovo otvoriti tamošnju ambasadu čim situacija bude dozvolila, u novom diplomatskom napadu u Ukrajini od ruske invazije prije skoro dva mjeseca. Ambasada ostaje zatvorena sa privremenom kancelarijom koja je premještena u susjednu Poljsku. Osoblje ambasade počeće da ide na jednodnevne izlete u grad Lavov na zapadu Ukrajine u narednim danima, navode američki mediji.

Izgleda da su Amerikanci htjeli da zadrže u tajnosti dolazak dvojice svojih najviših zvaničnika dok se ne završi. Nijedan novinar nije pozvan, a putovanje nije čak ni potvrđeno sve dok se par nije bezbjedno vratio u susjednu Poljsku. Na njihovu nesreću, ukrajinski predsjednik je imao druge ideje – pričati o posjeti puna 24 sata u prostoriji punoj novinara.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм