Амерички државни секретар

Блинкен: НАТО нема аспирација ка територији било које друге земље

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2024. 18:41

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио је да је НАТО одбрамбени савез који "нема планове" да заузме територију било које друге земље на свијету.

"НАТО је најуспјешнији савез у историји, одбрамбени савез без аспирација ка територији било које друге земље, али са ријешеношћу да заштити територију сваке од својих чланица", рекао је Блинкен након састанка министара спољних послова у Бриселу.

НАТО ће сутра обиљежити 75 година постојања. Алијанса је формирана 4. априла 1949. године.

Блинкенов авион приземљен у Паризу

Блинкенов авион приземљен у Паризу

У јулу ће Вашингтон бити домаћин самита НАТО-а, када ће бити уприличено и обиљежавање годишњице.

Агенција РИА Новости наводи да упркос тврдњама генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и америчких званичника, НАТО никако није одбрамбени савез.

"Током своје 75-годишње историје, НАТО је извршио многе агресивне интервенције у другим земљама, укључујући и оне најновије у Југославији, Либији и Ираку, грубо нарушивши њихов суверенитет и проузрокујући хиљаде непотребних цивилних жртава и уништавање инфраструктуре, чему није претходио напад на војни блок", наводи агенција.

Сијарто: Мађарска одбија да гурне НАТО у рат и претвори га у офанзивни савез

Сијарто: Мађарска одбија да гурне НАТО у рат и претвори га у офанзивни савез

Такође, НАТО данас наставља да се шири, а Шведска и Финска су се журно придружиле војном блоку током протекле године и дозволиле стационирање америчке војне опреме на својој територији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: