Амерички државни секретар

Блинкен: Прекид ватре би омогућио Хамасу да се прегрупише и опет нападне!

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2023. 17:51

Сједињене Државе вјерују да би Хамас у случају прекида ватре у израелској војној офанзиви у Гази остао на том мјесту и добио прилику да се прегрупише и изврши нападе сличне онима од 7. октобра, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"У овом тренутку сматрамо да би прекид ватре једноставно оставио Хамас на мјесту, способан да се прегрупише и понови оно што је урадио 7. октобра", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре послије разговора са колегама из Јордана и Египта у Аману.

Блинкен је изјавио да Вашингтон и арапске државе вјерују да статус кво у Гази под контролом Хамаса не може да се настави и да је са својим арапским колегама разговарао о томе како да се са двије државе утврди пут ка рјешењу.

Блинкен је рекао да је Вашингтон забринут због насиља које врше екстремистички досељеници на Западној обали.

Јордански и египатски министри спољних послова позвали су на хитан прекид ватре између Израела и Хамаса, али је Блинкен заузео став да би то било контрапродуктивно.

Он је јасно ставио до знања да је најдаље што ће отићи подршка хуманитарној паузи да би се дало вријеме за испоруку хуманитарних залиха и извлачење цивила из Газе, пренио је АП.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)