Амерички државни секретар

Блинкен: За безбједност Израела неопходно је стварање палестинске државе

  • 17.01.2024. 17:26

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је пословним и политичким лидерима у Давосу рекао да не може да се сјети тренутка у својој каријери када је било више глобалних изазова, од рата у Гази и Украјини – до тензија око Тајвана.

Он је том приликом поновио потребу за стварање "пута до палестинске државе", уз образложење да "без тога Израел неће заиста бити безбједан".

Описујући сукоб у Гази као "мучан", Блинкен је рекао да оно што је потребно да се ситуација ријеши је палестинска држава са структуром владе "која људима даје оно што желе и која ради са Израелом да би била ефикасна".

Он је рекао да оно што је сада другачије јесте начин размишљања лидера арапског и муслиманског свијета о интеграцији Израела у регион и да "смо управо сада на Блиском истоку усред онога што је људска трагедија на много начина – и за Израелце и за Палестинце".

"Патња ми слама срце. Питање је шта да се ради", рекао је он током уводне сесије на Свјетском економском форуму у швајцарском скијалишту Давос.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху води десничарску владу која се противи палестинској државности.

Блинкен је рекао да ће Израелци морати да одлуче о свом вођству и смјеру, јер је на њима да ли ће земља "искористити прилику", додајући да је то "преломна тачка" за Блиски исток која захтјева тешке одлуке.

Блинкен је нагласио да Вашингтон од готово свих земаља на Блиском истоку редовно чује како су неопходни за столом у дискусијама на тему окончања рата Израела са милитантима Хамаса у Гази, преноси Ројтерс.

Он је рекао да Вашингтон траже и на другим мјестима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.