Američki državni sekretar

Blinken: Zapad se priprema za slučaj da Rusija blokira misiju EUFOR

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2022. 08:37

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da zapadne sile traže alternativna rješenja za osiguravanje prisustva međunarodnih snaga u BiH "ukoliko Rusija blokira mirovnu misiju koju podržavaju UN".

Odgovarajući na pitanja u Odboru za spoljne poslove u Senatu Kongresa SAD, Blinken je naglasio da je "neka vrsta međunarodnih snaga sa adekvatnim mandatom ključna u pokušaju da se održi bezbjedno okruženje u BiH".

"Angažovani smo sa različitim zainteresovanim stvarima u vezi sa planiranjem vanrednih situacija", rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, ukoliko mandat ne bude obnovljen u novembru, SAD pokušavaju da budu sigurne da imaju nešto čime će podržati misiju, javio je AFP.

Rusija, koja je saveznik Republike Srpske i jedna od članica Savjeta bezbjednosti UN koje imaju pravo na veto, kritikovala je napore UN u BiH, ali je nevoljno pristala u novembru na jednogodišnji produžetak mandata UN za snage koje predvodi EU.

Od tog perioda, odnosi Zapada sa Rusijom su se drastično pogoršali, usljed početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru.

Ambasada Rusije u Sarajevu upozorila je ranije ovog mjeseca da bi stav Zapada mogao da prouzrokuje destabilizaciju u BiH, što je povećalo strah od širenja ukrajinskog sukoba dalje od granica Ukrajine.

Тагови: