ATV

Kompanija krila nedostatke

Boing znao za probleme sa softverom i prije kobnih nesreća

 • 06.05.2019. 11:19

Boing je priznao da je znao za problem sa avionima 737 Max godinu dana prije nego što je su dva aviona doživjela fatalne nesreće, ali da nije ništa preduzeo.

Kompanija je saopštila da je nenamjerno napravila alarm koji obavještava o problemu sa senzorima koji mjere ugao letenja kao dodatnu opciju umjesto standardne, ali je insistirala da to ne ugrožava bezbjednost letenja, prenosi BBC.

Ugao letenja aviona je identifikovan kao faktor u obe katastrofe, a u Boingu navode da je u oba fatalna sudara avionskim sistemima poslat pogrešan podatak o uglu letenja.

Kako navode, namjeravali su da obezbjede tu funkciju kao dio standardnog paketa ali "nisu shvatili" dok isporuke nisu počele da je bila dostupna samo ukoliko su je avio-kompanije dodatno kupile. U Boingu kažu i da su namjeravali da se pozabave ovim problemom u kasnijim verzijama softvera.

Svi avioni 737 Max prizemljeni su od marta, nakon pada aviona Etiopijan erlajnsa prilikom kog je poginulo 157 ljudi.

Pet mjeseci ranije, 189 ljudi je poginulo u nesreći Lajon era.

Ukupno je širom svijeta do prizemljenja letelo 387 aviona 737 Max. 

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program