Sprovođenje mjera

Borba protiv islamskog terorizma: Francuska zatvara džamije

  • Извор: Кликс
  • 05.04.2022. 21:18

Francuska je povećala ovlašćenja kada je u pitanju sprovođenje mjera za prevenciju i borbu protiv "islamskog terorizma," što uključuje i zatvaranje džamija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske izjavio je za Rojters da je vlada u proteklih pet godina povećala svoja ovlašćenja kada je u pitanju sprovođene mjera za prevenciju i borbu protiv "islamskog terorizma".

"Sve sprovedene mjere preduzete su u skladu sa odredbama zakona", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Džerald Darmanin.

Francuski predsjednik Emanuel Makron koji je stupio na vlast prije pet godina, pojačao je svoj stav po pitanju zakona i reda, vrlo važnog pitanja za francusko društvo zbog serija smrtonosnih ekstremističkih napada koji su počinjeni na tlu ove države proteklih godina. Makron će ovje nedjelje na izborima odmjeriti snagu sa desnicom koja ima tvrđe stavove po pitanju religijskih sloboda muslimana.

Makron je implementirao niz zakona i mjera koje su trebale da se pozabave pitanjem islamskih radikala i ekstremizma koji prijete sekularnim vrijednostima.

Međutim, kritičari tvrde kako je takvo zakonodavstvo samo dalo veću moć državnom represivnom aparatu i da ugrožava sistem demokratske zaštite te su muslimani sada ranjivi.

Francuska je jedna od evropskih država sa najvećom populacijom muslimana.

Vlada predsjednika Makrona nazvala je zatvaranje Alons džamije krajem prošle godine primjerom svog rada u razbijanju islamizma. U proteklih 18 mjeseci, zatvorene su 22 džamije širom Francuske, što je više nego u prethodne tri godine zajedno.

Tužilaštvo je saopštilo da je istraga u toku i da su čelnici članova Alonske džamije promovisali i pozivali na terorizam.

Islamofobija raste kako se približavaju izbori u Francuskoj i analitičari smatraju kako se pod vlašću predsjednika Makrona u fransuskom društvu zadržalo mišljenje desnice po pitanjima islama, migracija i bezbjednosti.


(Foto: Pixabay)