Tereza Mej

Borba za pragmatično rješenje za Bregzit

  • 03.02.2019. 16:53

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas će pokušati ponovo da pokrene razgovore sa Briselom o Bregzitu i da pronađe "pragmatično rješenje" za uslove pod kojima Britanija treba da izađe iz EU.

Poslanici britanskog parlamenta su prošlog mjeseca odbacili sporazum koji je postigla Mejova sa Briselom o Bregzitu i traže da se ona vrati za pregovarački sto sa EU radi ponovnih pregovora oko granice sa Sjevernom Irskom.

EU je odbila da ponovo pokrene razgovore o takozvanom bekstopu prema kojem bi Sjeverna Irska za razliku od drugih dijelova Velike Britanije nastavila da poštuje određena pravila bloka, koja se najviše odnose na standarde hrane i robe.

"Poslanici navode da će, uz izmjene bekstopa u Sjevernoj Irskoj, podržati sporazum kojima sam usaglasila sa Briselom. Kada se budem vratila u Brisel boriću se za Britaniju i Sjevernu Irsku. Naoružana sam novim mandatom, idejama i obnovljenom odlučnosti da dođem do pragmatičnog rješenja za Bregzit", navela je Mejova u autorskom tekstu za list "Sandej telegraf".

Nešto ranije je britanski ministar trgovine Lijam Foks rekao da bi bilo neodgovorno od EU da odbije da ponovo pokrene pregovore sa Velikom Britanijom o Bregzitu.

U britanskoj javnosti je sve prisutnija zabrinutost od posljedica "teškog Bregzita", jer je do 29. marta i izlaska Velike Britanije iz EU ostalo manje od dva mjeseca.

U slučaju "teškog Bregzita" London automatski izlazi iz članstva 29. marta bez ikakvih prelaznih dogovora kojim bi se osigurao nastavak protoka robe, lijekova i saobraćajnih veza.

Тагови: