Visoki predstavnik EU

Borelj razočaran zbog zastoja u pregovorima sa Skopljem i Tiranom

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2022. 16:36

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je razočaran zbog zastoja u pregovorima o procesu evropske integracije Sjeverne Makedonije i Albanije usljed veta koji je stavila Bugarska.

- Danas bismo trebali da započnemo pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i sigurno ne mogu da sakrijem svoje razočarenje koje, pretpostavljam, dijeli veliki broj ljudi. Trebali bismo započeti to - rekao je Borelj pred ranije održani sastanak lidera EU i zapadnog Balkana.

Međutim, on je naglasio da i dalje postoji nada i da ne zna "šta Parlament Bugarske može da uradi u sljedećih nekoliko časova".

- Ali, stvari ne idu dobro i treba da pokušamo da ih popravimo - istakao je Borelj.

Sjeverna Makedonija čeka odobrenje već 17 godina, a Albanija osam. Bugarska je stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom, zbog spora Sofije i Skoplja u vezi sa istorijom i jezikom, što sprečava i Tiranu da započne pregovore, jer je napredak dvije zemlje povezan.

Bivši bugarski premijer Kiril Petkov postavio je ranije ovog mjeseca tri uslova za ukidanje veta, zahtijevajući da Skoplje poštuje okvirni stav bugarskog parlamenta, da uvrsti Bugare u Ustav Sjeverne Makedonije i sprovede Sporazum o susjedstvu.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata ukoliko ispune niz preduslova prije početka pregovora o integraciji. Gruzija tada nije navedena među predloženim državama.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Turska trenutno imaju kandidatski status, dok su BiH i samoproglašeno Kosovo potencijalni kandidati.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)