Premijer Velike Britanije

Boris Džonson podnio ostavku

  • Извор: Агенције
  • 07.07.2022. 13:45

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pristao je da podnosi ostavku na mjesto premijera i mjesto lidera konzervativaca.

On je u obraćanju javnosti potvrdio da se povlači sa čela stranke.

"Napuštam mjesto lidera Konzervativaca i mjesto premijera", rekao je on, ali i dodao da će se na novog premijera morati sačekati do izbora novog lidera Konzervativne partije, koji po britanskim pravilima biva postavljen za premijera. Takođe, najavio je podršku Ukrajini.

Dok je Džonson govorio, u pozadini su se čuli zvižduci i negodovanje dijela okupljenih.

“Neograničeno sam ponosan na postignuća ove vlade u sprovođenju Brexita, sređivanju naših odnosa s Evropom... Vraćanju oblašćenja ovoj zemlji da donosi sopstvene zakone u parlamentu. Provesti ovu zemlju kroz pandemiju, dobiti najbrže širenje vakcine u Evropi, najbrži izlazak iz karantina i u posljednjih nekoliko mjeseci voditi Zapad u suprotstavljanju Putinovoj akciji u Ukrajini, rekao je Boris Džonson.

Džonson će ostati premijer do jeseni, navode mediji, dodajući da će trka za lidera Konzervativne partije biti održana ovog ljeta. Novi premijer će, kako se očekuje, biti imenovan do konferencije torijevaca u oktobru.

Rekao je da je pokušao da uvjeri svoje kolege da bi bilo ekscentrično da promijeni vođu kada "toliko toga postižemo"."

Ističe da mu je "žao što u tim raspravama nije uspio".

Danima pljušte ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona, a posljednje u nizu su ostavke još troje ministara.

Poslije ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podnijeli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Sjevernu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.

Тагови: