Nakon šest godina

Bregzit Britanija želi da se približi EU

  • Извор: Агенције
  • 30.09.2022. 15:52

Šest godina nakon glasanja o Bregzitu, evroskeptična premijerka Liz Tras želi Veliku Britaniju vratiti u evropsku političku arenu.

Izgleda da su teška vremana i u Londonu jer se Bregzit Britanija želi ponovo pridružiti evropskoj političkoj zajednici.

Prema trojici dužnosnika prisutnih na sastanku u četvrtak, Ujedinjeno Kraljevstvo je svojim evropskim partnerima reklo da premijerka, Tras, ne samo da je voljna prisustvovati prvom okupljanju Evropske političke zajednice u Pragu sljedeće sedmice, već da je takođe voljna biti domaćin sljedećem samit u Londonu.

Evropska politička zajednica je novonastala konfiguracija evropskih zemalja čiji se čelnici žele redovno sastajati.

Klub, koji će se prvi put sastati 6. oktobra, uključuje čelnike EU, zemalja kandidata poput Ukrajine, zapadnog Balkana i Turske, ali i susjeda koji ne žele u Uniju, poput Norveške, Švajcarske i Velike Britanije.

Prvi ga je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je hvalio novi klub kao način na koji evropski predsjednici mogu raspravljati o pitanjima koja se tiču njihovog kontinenta.

Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo da je spremno ugostiti sljedeći sastanak, o kojem prije nije bilo izvještaja, na zatvorenom sastanku šerpa u četvrtak, rekla su dva dužnosnika, piše Politico